Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter på energipolitik skeptiska till kroatiskt bolag

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 13:20.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Bildtext Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Bild: Fennovoima

Beskedet om att Fennovoimas nya delägare är kroatiska Migrit Solarna Energy förvånar många. Man kan ju fråga sig varför det finns ett intresse för en sådan här investering på Balkan, säger Antto Vihma som är forskare på Utrikespolitiska institutet.

Investeringen från Kroatien tyder på att det varit väldigt svårt för Fennovoima att hitta investerare både i Finland och i resten av EU. I principbeslutet om att bygga Fennovoimas kärnkraftverk finns kravet att åtminstone 60 procent av ägarna måste vara från Finland eller från ett annat EU-land.

- Det blir intressant att se hur det här kravet appliceras på Migrit Energy. Det är möjligt att företaget har kopplingar till Ryssland men eftersom företaget är verksamt i Kroatien kan det i princip räknas som en ägare från EU, säger Vihma som är expert på bland annat internationell klimatpolitik.

Antto Vihma, forskare vid Utrikespolitiska institutet
Bildtext Antto Vihma
Bild: Marek Sabogal/Utrikespolitiska institutet

Enligt ryska medier samt Österbottens Tidning och Helsingin Sanomat finns det kopplingar mellan Migrit Solarna Energy och det ryska byggnadsföretaget Inteko.

Arbets- och näringsministeriet utreder ännu om det kroatiska företagets delägarskap uppfyller de krav om ägande från Finland eller andra EU-länder som ställts för att bevilja Fennovoima byggnadslov. Enligt Helsingin Sanomat finns det tecken på att Migrit Energy har kopplingar till Moskva.

Också enligt Veli-Pekka Tynkkynen, professor i Rysslands energipolitik, är det överraskande att finansiering kom från Kroatien. Migrit Energy är ett litet bolag som uppger att de främst satsar på sol-, vind- och vattenkraft.

- Med tanke på det här är det ju också intressant att företaget nu investerar i kärnkraft, säger Tynkkynen.

Kärnkraftverket viktigt för Ryssland

Ännu behövs Arbets- och näringsministeriets undersökningar för att säkerställa att den kroatiska investeraren inte är ett bulvanföretag, menar Tynkkynen. Han är också förvånad över att Fortums avtal med Rosatom inte fortskridit.

Veli-Pekka Tynkkynen, professor i Rysslands energipolitik
Bildtext Veli-Pekka Tynkkynen
Bild: Helsingfors universitet

Fortums villkor för att investera i Fennovoima var att få samarbeta med Rosatom kring byggnad av vattenkraft i Ryssland. Fortum är därför inte just nu en av Fennovoimas ägare.

Bygget av Fennovoimas kärnkraftverk är väldigt viktigt för Ryssland, både av ekonomiska och politiska skäl. Det är viktigt för Rysslands industri men i tider där Rysslands förhållande till väst är väldigt dåligt är ett samarbete med ett land i väst extra viktigt.

- Jag har svårt att tro att Putin inte visste att Fortum ville ha tillgång till rysk vattenkraft. Man kan fråga sig om Ryssland visste om investeringen från Kroatien och därför inte gjorde något för att trygga Fortums investering i Fennovoima, säger Tynkkynen.

Ökar på Finlands energiberoende av Ryssland

Både Tynkkynen och Vihma ser betydelsen av att försöka hålla den finska andelen av ägarskapet på en hög nivå.

- Det är viktigt för försörjningstryggheten. Rosatom som ägare har möjlighet att exportera el från kärnkraftverket i Pyhäjoki till Ryssland. Det påverkar både priset och elförsörjningen i Finland, säger Tynkkynen.

Ryssland är känt för att använda sin energipolitik också strategiskt och inte bara ekonomiskt. Både Tynkkynen och Vihma anser att det planerade kärnkraftverket ökar på Finlands energiberoende av Ryssland eftersom kärnbränslet, det vill säga uranet levereras från Ryssland. Största delen av Finlands fossila bränslen kommer från Ryssland.

- Man måste minnas att det här inte bara handlar om affärer. Energi är politiskt, säger Vihma.

Diskussion om artikeln