Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Staden på Söderfjärden är snart borta

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 10:30.
Ett av de riktigt stora tälten på mötesområdet rivs.
Bildtext Det stora butikstälten på mötesområdet rivs.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Allt är nästan som förut på Söderfjärden. På det vidsträckta fältet är arbetet efter Suviseurat i full gång. Här ska Matts Sund snart plöja sin mark. Höstrapsen ska i jorden inom kort.

När husvagnar, husvagnar och stora tält har rivits ner på Söderfjärden är det dags att fundera på vad som händer härnäst.

Mikko Uljas och Antti Päivärinta
Bildtext Mikko Uljas och Antti Päivärinta
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Markägaren Matts Sund från Solf plockar snart fram plogen. Här ska det sås höstraps i slutet av juli.

Hans mark har varit utarrenderad i två års tid, vilket är ett år längre än de som utarrenderat mark som använts som parkeringsområde.

Jordbrukaren Matts Sund
Bildtext Matts Sund
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- För jorden är det hälsosamt att den får ligga i vila. Arrendet har varit ganska bra och när priset på säd de två senaste åren har varit lågt har det inte inneburit ekonomiska förluster för mig.

Den utarrenderade marken är vanligtvis växtplats för timotej, men här vajar snart höstraps. Rapsens långa rötter kommer hjälpa till att luckra upp jorden.

- Efter att vi sått höstraps är det bara att hoppas på en bra och tjälrik vinter, säger Sund.

De som fortfarande är kvar på Suviseurat är Tornebor som hjälper till att riva alla tält.
Bildtext De som fortfarande befinner sig på Söderfjärden är till stor del Torneåbor som plockar ner alla tält.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Hundratals arbetare river tälten

Söderfjärden återfår långsamt sitt naturliga utseende när tälten rivs ner av folk från Torneå, där Suviseurat ordnas nästa år. Arbetet tar tid och Mikko Uljas, organisationsavdelningens ordförande i Vasa tror att det kommer ta till torsdag innan allt är bortstädat.

- Det är ett enormt arbeta att plocka ner allt. Vi gjorde det ifjol i Pyhäjoki och nu är det Torneåbornas tur att jobba, säger Uljas.

Vilka råd eller tips ger du Torneåborna?

Södersunds Sofia har tillsammans med sina ungar lämnat boet på Söderfjärden.
Bildtext Södersunds Sofias bo är nu tomt.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- Viktigast är att tänka att ni klarar det, jobba på och delegera arbetet så går allt bra.

På mötesområdet står Antti Päivärinta från Torneå. Han har kommit till Vasa för att först delta i sommarmötet, och därefter axla ett stort ansvar på mötesområdet när allt ska städas bort.

- Vi har 600 personer här som deltagit i mötet och lärt sig allt om arrangemanget. Nu hjälper alla till att plocka ner allt. Vi är troligen färdiga på torsdag och sedan fortsätter Vasaborna med lite markarbeten här, säger Päivärinta.

Hur gick det då för Södersunds Sofia, andfågeln som ruvade sina ägg vid mötesområdet? Hon och hennes nykläckta ungar lämnade sitt bo samma dag som Suviseurat började rivas på måndag.

Och tornfalken, som bosatte sig i en gammal holk mitt på centralplanen, den har fått fyra ungar som snart är flygfärdiga.

Snart är allt bortstädat efter Suviseurat på Söderfjärden

4:47