Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Kuba öppnar ambassader

Från 2015
Obama och Castro skakar hand
Bildtext Obama och Castro skakade hand under de nord- och latinamerikanska staternas toppmöte i Panama i april.
Bild: Peruvian Presidency / EPA

Relationen mellan USA och Kuba blir allt varmare. Länderna kommer i kväll att avslöja planerna om att öppna ambassader i varandras huvudstäder.

Förhållandet mellan USA och Kuba har normaliserats i snabb takt. Det har endast gått ett drygt halvt år sedan USA:s president Barack Obama och Kubas president Raul Castro kom överens om att länderna skall utreda möjligheterna att återuppta diplomatiska förbindelser. Nu är länderna redo för nästa steg.

Obama och Castro i Panama den 1 april 2015.
Bildtext Raul Castro och Barack Obama samtalar i Panama den 11 april 2015.
Bild: EPA/Estudios Revolucion /CUBADEBATE HANDOUT

Obama kommer i kväll under en presskonferens vid Vita Huset att bekräfta att länderna närmat sig varandra och att man kommer att öppna ambassader i varandras huvudstäder efter en paus på 54 år.

Kyliga relationer sedan 1961

De diplomatiska relationerna mellan USA och Kuba har varit kyliga sedan Fidel Castro tog makten i Kuba 1961. USA reagerade då genom att införa ett handelsembargo.

Endast den amerikanska kongressen kan lyfta handelsembargot och Obama har tillsvidare vädjat förgäves till senaten och representanthuset att göra det. En fullskalig amerikansk ambassad kan emellertid locka amerikanska företag att utreda framtida möjligheter att investera i Kuba.

Turistresor från USA till Kuba är fortfarande olagliga men Obama har redan lindrat restriktionerna mot sanktionerade resor till öriket.