Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kroatiska bolaget kan spåras till Moskva

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 11:48.
Kroatiskt bolag ny delägare i Fennovoima
Bild: Migrit Solarna Energija

Det kroatiska bolaget Migrit Solarna Energija som dök upp som stor delägare (8,89 %) i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki har väckt en hel del frågor.

Experter på energipolitik är skeptiska till bolaget, och många frågar sig varför det finns ett intresse för en dylik investering på Balkan.

De största ägarna i Fennovoima:

  • Raos Voima (Rosatom) 34 %
  • Outokumpu 12,3 %
  • Migrit Solar Energija 8,89 %
  • Suomen Voima 8,11 %
  • Vantaan Energia 5,01 %
  • Voimajunkkarit Oy 4,66 %
  • Katternö Kärnkraft 4,45 %
  • Rautaruukki 3,24 %
  • - Investeringen från Kroatien tyder på att det varit väldigt svårt för Fennovoima att hitta investerare både i Finland och i resten av EU, säger forskaren Antto Vihma vid Utrikespolitiska institutet.

    Starka kopplingar till Moskva

    Ryska medier skriver enligt Yle Uutiset att det är ryska affärsmän som ligger bakom kroatiska Migrit, oligarken Mihajl Sjishkhanov och Grigorij Edel.

    Migrit Energija, som köper knappt nio procent av Fennovoimas aktier, har starka kopplingar till ett av Rysslands största investerings- och byggbolag Inteko. Den ryska miljardären och oligarken Mihajl Sisjkhanov äger 95 procent av företaget Inteko, uppger Österbottens tidning. Det betyder att den ryska andelen i kärnkraftsbolaget stiger till över 40 procent.

    Sjishkhanov köpte Inteko för två år sedan av Jelena Baturina för drygt en miljard euro. Baturina är Rysslands rikaste kvinna och änka till Putins förtrogne och Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov.

    Inteko har skapat rubriker i Kroatien där man köpt upp fastigheter på turistorten Dubrovnik och i huvudstaden Zagreb.

    Också Helsingin Sanomat uppger att det finns kopplingar mellan Migrit Solarna Energija och det ryska byggnadsföretaget Inteko.

    Erkänner inte kontakter

    På tisdag kväll uppgav Rosatom Overseas informationsdirektör Roman Djukarev till Yle att Rosatom kanske har hjälpt Fennovoima en aning på traven för att hitta investeraren, men Fennovoima skötte sökandet självständigt.

    Djukrev erkänner inte att Migrit har kopplingar till Rosatom.

    - Man kan fråga sig om Ryssland visste om investeringen från Kroatien och därför inte gjorde något för att trygga Fortums investering i Fennovoima, säger Veli-Pekka Tynkkynen, professor i Rysslands energipolitik, till Yle Nyheter.

    Fennovoimas vd Toni Hemminki sade å sin sida i Yles program A-Studio på onsdagen att Rosatom inte har parat ihop Migrit Energija med Fennovoima.

    - Enligt mina uppgifter har Rosatom inte hjälpt till. Det var Kraftaktiebolaget SF som introducerade den här ägaren.

    Ministeriet utreder bolaget

    Arbets- och näringsministeriet utreder ännu om det kroatiska företagets delägarskap uppfyller de krav om ägande från Finland eller andra EU-länder som ställts för att bevilja Fennovoima byggnadslov.

    Bland annat ska ministeriet ta reda på att det inte handlar om ett bulvanföretag.

    Den kroatiska regeringen ska enligt regeringskällor till Yle Nyheter inte känna till Migrit Energija, trots att bolaget själv säger i ett pressmeddelande att samarbete med den kroatiska regeringen är viktigt.

    Kroatiens regering utreder också hur samarbetet mellan Fennovoima och Migrit Energija ser ut.

    Bolaget Migrit Solarna Energija grundades 2012 och driver ett solkraftverk i Orahovika med en teoretisk maxkapacitet på 0,5 megawatt.

    Migrit Energija har ett eget kapital på 26 000 euro, men säger sig snart investera mellan 40 och 50 miljoner euro i förnybar energi i Kroatien. Investeringen i Fennovoima kommer att kosta bolaget drygt en halv miljard euro.

    Diskussion om artikeln