Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Minna Leigh: Jag flyttade till Los Angeles med två kappsäckar!

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 16:58.
Minna Leigh är en Vegas sommarpratare 2015. Hon valdes av lyssnarna.
Bild: privat

Följ med när Minna Leigh berättar om sin resa från en sömnig by i Österbotten till den hyperaktiva miljonstaden Los Angeles och från att ha undervisat barn i en liten byskola i Vasa skärgård till en prestigefylld privatskola där hon undervisar Hollywoodkändisars barn.

Programmet är inte längre tillgängligt

Minna Leigh från Los Angeles valdes i våras till Lyssnarnas sommarpratare. Den titeln delar hon med Lotta Storbacka från Vasa.

I sitt sommarprat berättar den tidigare Nedervetilbon Minna om sin metamorfos, från den blyga och osäkra flickan till den modiga unga kvinnan som vågade lämna Finland för att gifta sig med en man på andra sidan jordklotet. En man som hon enbart hade umgåtts med via ett chattrum på internet.

Hon berättar också hur man kan förvandlas från en svuren pessimist till glad optimist och hur mycket enklare tillvaron ter sig, också i svåra stunder, om man väljer att se det goda, hoppet och alla möjligheter framom det tråkiga.

När osäkra, unga Minna blev lite äldre vågade hon pröva sina vingar och jobbade en sommar på Färöarna.

- Det var ett fint äventyr som höjde mitt självförtroende. Jag började inse att jag inte fick något fotfäste i den österbottniska jorden eller i Finland överhuvudtaget.

Flytten till L.A.

Min metamorfos hade börjat.

- En gång i livet, ifall du har riktigt tur, kan du finna en person som du vet att är din tvillingsjäl. Internet var en liten baby när jag fann den personen i ett chattrum. Det var i slutet av 90-talet och långt före det fanns några dejtingsidor. Det liknade en gammaldags brevkorrespondens, fast vi blev otåliga när vi inte hade hört av varandra inom tolv timmar istället för en vecka.

När Minna berättade för sin familj och vänner att hon tänkte sälja allt hon ägde och flyga till Kalifornien för att träffa mannen hon mött på internet och endast sett på gryniga foton blev de oroliga.

”Minna som är så försiktig och varsam, vad har nu hänt henne?”

Men Minna hade bokat biljett och reste iväg.

- Min metamorfos hade börjat.

Minna flyttade med två kappsäckar, en i var hand.

- Jag kunde gripa tag i dem och samtidigt fly ifall det behövdes. En vän frågade om jag inte var rädd att mannen jag skulle träffa var en yxmördare.

- När jag flyttade var det en lättnad och jag kände mig stark. Men jag hade ingen aning om vad det innebär att bli stark. Det blir man av svårigheter, av att kämpa. Inte ens i "sunny California" är man immun mot motgångar.

Minna återkommer senare till motgångarna.

Det glassiga livet

Det dröjde inte mer än tre månader så var Minna och hennes man Andrew gifta. De första motgångarna kom när Minna skulle reda ut all byråkrati och bergen av blanketter, allt från amerikanskt körkort, bankkonton, läkare och den berömda green card-intervjun. Men allt gick vägen.

Likaså lyckades Minna få ett jobb, först som nanny och senare som lärare. Det är bland annat här som Minna kommer in på kändislivet i Los Angeles

Kändisar är liksom sällsynta fåglar. Ifall man önskar betrakta dem i deras naturliga omgivning, skall man inte störa dem.

.

Minna jobbade en tid på en privatskola med en salig blandning hippies och hipsters. Bland föräldrarna fanns också kändisar.

- Det var här jag hade föräldrakvart med Nikki Sixx från Mötley Crüe och hans dåvarande fru, Donna D’ Errico som var en Baywatch babe.

På tal om kändisar. Minna ger tips hur man ska bete sig om man får syn på en sådan.

- En gång tog vi några finlandsgäster till Santa Monica Farmers’ Market. Där fick min man syn på Sean Penn och viskade detta till våra vänner. En kvinna i närheten fick också syn på honom och ropade ”Hey everybody, look! Sean Penn! Sean Penn!”

- Sean Penn försvann snabbare än blixten. Kändisar är liksom sällsynta fåglar. Ifall man önskar betrakta dem i deras naturliga omgivning, skall man inte störa dem. Man ska tyst betrakta dem på avstånd.

Minna har också fått lära sig att hon är intressant just så länge som ingen vet vem hon är. Hennes accent kan verka lagom exotisk ända tills folk får veta att hon är lärare i naturkunskaper. Då slocknar intresset bland de minglande gästerna på Hollywoodfesterna.

- De tänker ”varför hukka jag den här tiden på den här tjejen när ”so and so” står fem meter ifrån mig.” Sedan är det ett snabbt ”good bye” och tio sekunder skingras den lilla klicken.

Det verkliga livet

Allt är däremot inte enbart kändisar, fina bilar, solsken och knallblå himmel. Livet i L.A. är också grått, jobbigt och dammigt.

I sitt sommarprat berättar Minna Leigh om när hennes man blev sjuk. En cysta i ryggraden ledde till en omfattande och lång operation.

- Under den tiden gick mina tankar från tandläkarskräcksnervös till ”det här tar länge, men de vet säkert vad de gör” och ”tänk om han är död”.

Operationen gick vägen men rehabiliteringen har varit lång. Såret blev också infekterat och det krävdes en ny, mycket omfattande operation.

- Hans nacke kommer för alltid att förbli stel och mindre rörlig än normalt. Som tur har vi en ytterst levande och frodig galghumor kryddad med optimism och finsk sisu!

Optimism framom pessimism

Det här är min metamorfos. Den pågår fortfarande.

Minna säger att hon har lärt sig att kämpa istället för att känna sig ynklig. När hon besöker Finland faller hon lätt tillbaka till gamla Minna som inte ska vara för spontan. optimistisk, amerikansk eller äventyrlig.

- Vi finländare är lite grann pessimister. I Los Angeles har jag lärt mig att i stället för att drabbas av panik och angst, som mitt finländska jag skulle gjort, drivs jag nu av panik men också av målmedvetenhet när drama uppstår.

- Jag har blivit optimist! Jag är övertygad om att optimism är ett val som sprids lätt i en grupp, precis som pessimism. Folket här i USA har lärt mig att bygga upp mig själv och finna en gnutta hopp när det är som svårast.

- Jag vet exakt vad du tänker nu för jag brukade också tänka så. Förut, i Finland, brukade jag bli irriterad på de enstaka människor som alltid var så fasligt optimistiska. Nu har jag blivit en sådan där optimist själv.

- Det här är min metamorfos. Den pågår fortfarande.

Den här musiken ingår i Minnas sommarprat:

Minna Leigh sommarpratade i Radio Vega den 15 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Här hittar du listan på alla Vegas sommarpratare 2015.

Minna Leigh har också en podcastserie som för det mesta går på dialekt. https://soundcloud.com/moterdiggladjen

Mer om ämnet på Yle Arenan