Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Plaståtervinningen tar fart i Finland

Från 2015
Westenergys sopbunker
Bild: Yle/Roger Källman

Från och med årsskiftet blir det möjligt att föra sina använda plastförpackningar gratis till återvinningsstationer. Plasten förs sedan vidare till en anläggning i Riihimäki för att putsas och sorteras.

Sopsäckar, blomkrukor och plaströr för byggbranschen är vanliga produkter som görs av gammal plast.

Bärkassar, livsmedelsförpackningar och schampoflaskor är exempel på förpackningar som från och med januari 2016 kan sorteras skilt från blandavfallet.

Runt om i Finland skapas cirka 500 insamlingsstationer för plast dit privatpersoner kan föra sitt avfall. Avfallsbehållarna kommer att placeras ut på återvinningsstationer och fungera på samma sätt som behållarna för exempelvis metall och glas. Eventuellt kan enskilda husbolag också skaffa behållare för plastavfall.

Det är främst förpackningar av olika slag som är tänkta för källsorteringen. Både mjuka och hårda plaster ska samlas in. De ska vara tvättade och fria från bioavfall.

Ökat producentansvar

Förordningen som träder i kraft vid årsskiftet 2015- 2016 leder också till förändringar för företagen. Bolagen ska själva börja ansvara för att allt plastavfall sorteras på rätt sätt.

Förut har den uppgiften hört till kommunerna, enligt Peter Rasmussen som är direktör för Finlands Returplast.

Peter Rasmussen från Finlands Returplast
Bildtext Peter Rasmussen är direktör på Finlands Returplast.
Bild: Yle

Precis som det finns ansvariga producentsammanslutningar för insamlat glas- och metallavfall så finns det också en för plaståtervinning som går under namnet Finlands Returplast.

Det är ett icke-vinstdrivande bolag som organiserar plaståtervinningen i landet.

– När det kommer till materialåtervinning så är en utmaning att plasten i hushållsförpackningarna finns i så många varianter. Men det är en av plastens fördelar för att man kan använda den till många ändamål, säger Rasmussen.

Lyckade pilotprojekt

I både Kuopio och Tammerfors har invånarna redan i tre års tid kunnat återvinna plastförpackningar. Det har visat sig vara ett experiment som fungerat bra.

– Starten var ganska lugn i början men sedan har det stegvis blivit större. Det insamlade avfallet har varit av rätt bra kvalitet, alltså rätt så rent. Vi kan inte bedöma hur populära insamlingarna kommer bli i hela Finland från den första januari, men vi försöker förbereda oss så gott vi kan, säger Rasmussen.

Pia Lindroos-Joutsimies i K-Supermarket Basilika
Bildtext Pia Lindroos-Joutsimies tycker att all återvinning är bra.
Bild: Yle

Önskar att husbolagen hänger på

I en vanlig mataffär är nästan alla varor inpackade i plast. Mikael Bäckström som är köpman i Sibbo säger att de flesta affärer sorterar den plast som kommer med varuleveranserna. De får en liten slant för det.

När Sibbobon Pia Lindroos-Joutsimies får höra att Finland ska börja satsa på plaståtervinning blir hon glad.

– Jag försöker återvinna allt jag kan. I dag gav jag bort ett skåp som jag hade tänkt kasta bort. Jag bor i höghus så jag hoppas att det kommer behållare för plast också till soprummet, säger Lindroos-Joutsimies.

Nya sopsäckar och krukor

Största delen av den plast som återvinns kommer troligtvis att bli till energi genom förbränning. Men så mycket som möjligt ska omvandlas till nya plastföremål, så som byggmaterial, blomkrukor och sopsäckar.

Nya livsmedelsförpackningar blir det inte då kraven på dem är höga.