Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bär i smoothie kan ge hepatit

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 14:05.
Jordgubbar.
Bildtext Utländska jordgubbar som inte hettas upp kan sprida hepatitviruset.
Bild: Yle/Patrick Holmström

Som bäst pågår en epidemi av hepatit A i Finland. Vid livsmedelssäkerhetsverket Evira misstänker man att epidemin har fått sin början från caféer som serverat smittade utländska bär.

Enligt Pirjo Korpela, överinspektör vid livsmedelssäkerhetsverket Evira, har verket inte än lyckats ta reda på varifrån den nuvarande epidemin av hepatit A fått sin början. Det finns ändå misstankar om att den härstammar från något café.

- Det lönar sig att kolla med cafépersonal från vilket land bären de serverar kommer ifrån, säger hon.

Speciellt försiktig lönar det sig att vara med bär som används i rätter som inte nödvändigtvis hettas upp, som till exempel smoothien och råkakor.

De bär som lättast smittas av virussjukdomen hepatit A är bär med mjuka skal, såsom hallon och jordgubbar. De personer som drabbas av sjukdomen tillfrisknar efter några veckor, men kan känna sig utmattade en lång tid efteråt.

Smittade bär från olika länder

Under de senaste åren har Finland drabbats av flera hepatit A- och norovirusepidemier på grund av utländska bär.

- Tidigare har epidemierna fått sin början bland annat från egyptiska och marockanska jordgubbar. Också polska bär har innehållit smittan, säger Korpela.

Om man köper utländska bär rekommenderar Evira att man hettar upp bären till nittio grader i minst fem minuter, eller kokar dem i minst två minuter.

Evira håller fortsättningsvis på att utreda varifrån den nuvarande epidemin fått sin början.

Diskussion om artikeln