Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Att sjunga visor är kommunikation"

Från 2015
Uppdaterad 06.07.2015 12:08.
Sara Selenius, Vinylerna, Helsingfors
Bildtext Fotograf Dan Gustafsson / Sara Selenius leder workshop i sång för vissångare på Trubadurskeppet

Vissångaren, musik- och sångläraren Sara Selenius sätter publiken i fokus när det kommer till vissång. Att göra visor på skiva är betydligt svårare än att uppträda inför publik. Vissång handlar lika mycket om hjärta som om teknik. Det handlar om att kommunicera med sin publik.

Sara Selenius leder denna vecka en workshop i sång ombord på Trubadurskeppet, Jakten Alexandra. Hon har engagerats av visvännerna som firar sina 70 år med en visturné i den nyländska skärgården.

Trubadurskeppet, Visans Vänner i Helsingfors 70 år
Bildtext Sara Selenius sjunger på Trubadurskeppets visfrukost på Hanaholmen tidig fredag morgon.

Sara Selenius är också medlem i jubilerande Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Hon är en av Vinylerna, sällskapets återväxt och framtidshopp.

Sara Selenius hör till artisterna under den nordiska visfrukosten som ordnas på Hanaholmen, Esbo, på fredag morgon.

Alla kan sjunga

Det sägs att endast fyra procent av befolkningen är omusikalisk. Men de allra flesta av dessa såkallade omusikaliska kan ändå lära sig sjunga, eller åtminstone känna rytmer.

Niklas Nylund, workshop i gitarrspel, Trubadurskeppet
Bildtext Niklas Nylund leder workshop i gitarrspel på Trubadurskeppet

- Jag har haft sångelever som inte alls kunnat sjunga när de kommit. Men alla har lärt sig. Varenda en, säger Sara Selenius.

Själv är hon nyss utexaminerad magister i musik och lärare i klassisk sång från Sibeliusakademin. Musiken och sången har funnits med från början.

- Mina föräldrar har alltid gillat musik och mina lärare har stöttat och uppmuntrat mig sen jag var liten. Det är dem jag har att tacka för mitt intresse för musik och mitt yrke som musik- och sånglärare, säger Selenius.

Det är ett känt faktum att musikaliteten kan spåras ända in i mammas mage. Det är då som inlärningen börjar.

- Själv är jag ingen dansbandsdiggare, men min mamma gillar också dansmusik och jag kan säga att jag får nostalgiska känslor av den musiken idag, berättar Sara Selenius.

Cornelis och Povel

Sara Selenius är idag mer eller mindre allätare när det gäller musik, med en förkärlek för visor. Både Cornelis och Povel Ramel hör till favoriterna.

- Den yngre Cornelis på 70-talet, utan spritinslag, sjunger på ett för honom bekvämt område i talröstposition. Det gillar jag, säger Selenius.

- Povel Ramel rör sig på ett bredare område och med mera legato, längre fraser. Också han en av de bästa vissångarna, säger Sara Selenius.

En annan fin sångare enligt Selenius är Monica Zetterlund.

- Hon har en mjuk, aningen luftig, röst med brett register och bra klangfärg såväl i de högre och lägre registren, säger Selenius.

- Och så vår egen Henrik Huldén. En ledig och avslappnad röst!

Kontakt med kroppen

Ombord på Trubadurskeppet ordnas workshops både i gitarrspel och sång under veckan. Sara Selenius leder en Master Class i sång.

- Vi samlas i grupp och alla får ta del av varandras sång, berättar Selenius.

Tanken är att ta med sig en känd sång, framföra den inför lärare och andra deltagare, och sen få tips om hur sången kan nyanseras.

- Det handlar om nyanser, uttryck och tolkningar. Och att du har kontakt med din egen kropp genom din andning när du sjunger, säger Selenius.

- Men framförallt handlar vissång om att sjunga från hjärtat. Att veta vad sången handlar om för dig och kunna kommunicera det till din publik.

Trubadurskeppets rutt

Tisdag 30.6 Lovisa, Skeppsbron
Onsdag 1.7 Pellinge, Solhälla
Torsdag 2.7 Helsingfors, Café Carusel
Fredag 3.7 Esbo, Hanaholmen
Fredag 3.7 Porkala, Rigårdsnäs
Lördag 4.7 Barösund, Walhalla
Söndag 5.7 Skåldö, Skärhalla