Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland redo att acceptera långivarnas bud

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 16:19.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras
Bild: Alexandros Vlachos / EPA

Grekland har meddelat att landet nu accepterar nästan alla långivarnas krav. Det framgår av ett brev från premiärminister Alexis Tsipras som den brittiska tidningen Financial Times har sett.

Så sent som på veckoslutet sade Grekland nej till långivarnas krav. Det var kraven som fick Tsipras att avbryta förhandlingarna, utlysa en folkomröstning till söndagen och uppmana folket att rösta emot förslaget.

Brevet som Financial Times har sett skickades sent på tisdagen till EU-kommissionen, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF.

I brevet skriver Tsipras att regeringen i det stora hela accepterar allt som långivarna krävde under veckoslutets förhandlingar. Landet vill ändå göra några förändringar, bland annat gällande de grekiska öarnas moms och pensionsåldern.

Sent på tisdagen bad Grekland om ett tvåårigt stöd från euroländernas stödmekanism ESM. Det skulle ersätta stödprogrammet som löpte ut natten till onsdag och i praktiken innebära att Grekland får ett tredje stödprogram.

Både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och finansminister Wolfgang Schäuble har antytt att några nya förhandlingar om ett nytt nödlånepaket bara kan komma på fråga efter att den planerade folkomröstningen genomförts.

Frankrikes president Francois Hollande säger å sin sida att man omedelbart borde förhandla fram ett avtal med Grekland eftersom landet måste stanna i eurozonen.

Euroländernas finansministrar träffas i Bryssel på onsdagskvällen för att diskutera Tsipras förslag.

Diskussion om artikeln