Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland deltar inte i OSSE-mötet i Finland

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Sergei Naryshkin och Vladimir Putin
Bildtext Sergej Narysjkin diskuterar med president Vladimir Putin
Bild: EPA/ALEXEI DRUGINYN

Ryssland deltar inte i den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s möte, som börjar på söndag i Helsingfors.

Den ryska Dumans talman Sergej Narysjkin säger enligt den ryska nyhetsbyrån TASS att Ryssland uteblir i protest mot att flera av de ryska delegaterna, inklusive han själv, är belagda med inreseförbud till EU.

Narysjkin kallar EU-sanktionerna en kränkning av demokratin och parlamentarismen.

- Det är Finlands skyldighet att se till att enskilda personer får delta i internationella möten även om personerna skulle finnas på sanktionslistor, sade Narysjkin till TASS.

Finlands utrikesministerium meddelade i går att ryska politiker som finns på EU:s sanktionslista, däribland Narysjkin, inte får delta i OSSE-mötet. Sex av de 15 ryska delegaterna finns på sanktionslistan.

Ryssland fortsätter inom OSSE

Ryssand meddelar ändå att landet fortsätter samarbetet inom OSSE. Ryssland kommer att delta i nästa OSSE-möte som hålls i Mongoliets huvudstad Ulan Bator.

- Jag är övertygad om att Mongoliet godkänner deltagarde från alla OSSE-länder, säger Narysjkin.

Att evenemanget skulle ordnas i Helsingfors stod klart redan innan EU införde sanktionerna.

Inför mötet hade Finland fört diskussioner på EU-nivå om EU tillfälligt kunde bevilja undantagslov, men inreseförbudet förblir i kraft, säger utrikesminister Timo Soini.

- Finland har utrett situationen grundligt med experter inom OSSE och EU. Men flera EU-länder motsatte sig ett undantagstillstånd för de ryska delegaterna, säger Soini.

Soini säger inte vilka länder som motsatte sig undantagstillståndet. Han kommenterar inte heller Rysslands beslut att inte delta i OSSE-mötet.

Diskussion om artikeln