Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Johanni Larjanko: Min högsta önskan var att bli finne

Från 2015
Uppdaterad 11.08.2015 19:13.
Johanni Larjanko är en av Vegas sommarpratare 2015
Bild: privat

Johanni Larjankos högsta önskan under uppväxten i Göteborg var att bli finne. Mamma var finsk och ibland haglade skällsord som finnjävel över honom trots att pappa är rikssvensk. Johannis sommarprat handlar om identitet och tillhörighet.

Johanni Larjanko

Programmet är inte längre tillgängligt

Johanni Larjankos berättelse kunde vara början på boken och filmen Hallonbåtsflyktingen, men slutet är hans eget. Johanni bor nu i Helsingfors med sin finlandssvenska familj. Han är bloggare, informatör och koordinator i Bildningsalliansen och sommarpratar om identitet och tillhörighet.

- Jag bar mitt finska pass med stolthet, så ”umpiruotsalainen” som jag var. Identitet var viktigt, något jag byggde min självbild på.

När Johanni fick sin morfars ryggsäck blev det hans skolväska. Den var grågrön med blodfläckar. Morfar hade haft den i kriget. Varje gång Johanni satte den på sig blev den en uniform, hans identitet. Utan att veta något desto mer om kriget läste Johanni in sin egen historia i ryggsäckens bagage.

- Det handlade om att vara den ständiga underdogen och om hur viktigt det är att hålla ihop och höra hemma någonstans.

Släktkära somrar

Det var glada somrar i östra Finland med färgstarka personligheter och mycket tillhörighet.

Johanni tillbringade somrarna på släktens sommarställe i närheten av Kouvola. Dit kom också kusinerna från Mexiko och alla släktingar från Finland. Det var glada somrar, med färgstarka personligheter och mycket tillhörighet.

- Min mamma, hennes systrar, ja hela familjen är duktig på att fabulera ihop skrönor. Deras fantastiska berättelser tog jag länge för sanna. De förstärkte bilden av ett sagoland, ett land som är färgstarkare, doftar mer och känns mer än vardagen.

När Johanni var gammal nog tog han sitt pick och pack och åkte med den röda båten till Helsingfors för att studera. Då märkte han att världen inte var sådan som han hade föreställt sig den.

Finlandssvensk

Efter att ha levt längre i Finland än i Sverige har Johanni småningom blivit en naturaliserad finlandssvensk.

- Jag har alltid uppfattat mig som en minoritet. I Sverige var jag finne, i Finland är jag svensk. Den närmaste kulturgruppen som jag smält in i blev därför den finlandssvenska. Fast det händer forfarande att jag kallar mig sverigefinne…

Numera lever Johanni med sin vasabördiga sambo och två barn i Helsingfors och räknar sig till den finlandssvenska skaran. Somrarna tillbringar han dels på sommarstugan i Maxmo, Österbotten, dels i Itis nära Kouvola.

Bland annat den här musiken spelar Johanni i sitt sommarprat:

Johanni Larjanko sommarpratar i Yle Radio Vega den 11 augusti kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på honom via Yle Arenan.

Här är Vegas sommarpratare 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan