Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tuff brud skjuter mitt i prick

Från 2015
Uppdaterad 06.07.2015 12:19.
Lurens sommarteater ensemble i pjäsen Mästerskytten Annie
Bild: Mats Tuominen

En av USA:s första kvinnliga superstjärnor. En kavat tjej med osedvanlig träffsäkerhet. Bruden med bössan som vinner både mannens hjärta och beundran. Och sommarteater som vinner över århundradets ösregn.

Lurens sommarteater ger i år musikalen Annie Mästerskytten som handlar om prickskyttarna Annie Oakley och Frank Butler, som både tävlar mot varandra, jobbar med varandra, och faller för varandra. För här brottas både kärleken och stoltheten i två unga människors hjärtan.

Vi bänkar oss förväntansfullt på vridscenen i Kuggom, Lovisa, men cirkusmanagern (Robin Sundberg) hinner bara säga pjäsens första repliker och så öppnar himlen sig.

Regnet formligen vräker ner, det är nästan så det är komiskt, men ensemblen håller tappert humöret uppe och spelar på som om det inte fanns något monsunregn alls att tala om. Och även om det är jobbigt att bli sådär dyblöt de första fem minuterna, och första akten kanske hade kunnat ha ett lite högre tempo, så lyfter pjäsen efter hand och i andra akten har man redan glömt vädret.

Broadwaysuccé

Annie Mästerskytten baserar sig på Broadwaysuccén ”Annie get your gun”, som hade urpremiär i New York år 1946, med musik av Irving Berlin. På Lurens är det Markus Fagerudd som står för den musikaliska ledningen.

Historien baserar sig löst på Annie Oakleys (1860–1926) spektakulära liv, och hennes talang som prickskytt, vilket gjorde henne till en av de första kvinnliga superstjärnorna i USA.

För regin står Oscar Silén, och i huvudrollerna ser vi Emma-Sara Raunio som Annie, och Johan Aspelin som Frank Butler. Resten av ensemblen, som består av både vuxna och några barn, spelar både assistenter, cowgirls, indianer, dansare, societetsdamer, ryssar och allt möjligt annat – och skapar tillsammans en fin helhetsbild och stämning i varje scen.

Musikal med stark kvinna i spetsen

Pjäsens stora behållning ligger i sångnumren, där Emma-Sara Raunio och Johan Aspelin, bland andra, gör både högklassiga solonummer och duetter. Vi får också njuta av flera så kallade evergreens (alltså låtar som blivit kända hits under åren), så som “You can´t get a man with a gun”, There´s no business like show business” och ”Anything you can do”.

Att Annie Mästerskytten har en stark kvinnlig karaktär som huvudroll är också ett stort plus i kanten. Annie är en mångfacetterad och kavat kvinna som sticker ut hakan och tar plats, vilket verkligen inte alltid är självklart när det kommer till kvinnokaraktärer inom teater.

Annie Mästerskytten på Lurens sommarteater, Emma-Sara Raunio som Annie
Bild: Mats Tuominen

Applåder åt alla

På slutet applåderade både publiken åt ensemblen och ensemblen åt publiken, för att vi alla överlevt vädret och tillsammans fått en lyckad sommarteaterkväll.

Annie Mästerskytten spelas på Lurens sommarteater i Lovisa (Kuggom) till och med lördag 1.8.2015.
Biljetter samt mera info finns på teaterns hemsida www.lurens.fi