Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pekkarinen: Bulvan kan innebära slutet för Fennovoimaprojektet

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 10:55.
Bildtext Mauri Pekkarinen.
Bild: Str / Lehtikuva

Om det kroatiska bolaget Migrit Solarna Energijas visar sig vara en bulvan kan det innebära slutet för Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Det säger riksdagsledamot Mauri Pekkarinen (C) som fungerade som ordförande för riksdagens ekonomiutskott då det senaste principbeslutet godkändes.

Då Fennovoima presenterade sin tidigare okända kroatiska delägare på tisdagen väcktes genast misstankar om att det kan vara fråga om ett bulvanföretag. Om så är fallet kan det få ödesdigra följder för Fennovoima säger Pekkarinen.

- Jag utdömer inte det här kroatiska bolaget ännu. Det är ministeriets uppgift att bedöma om de uppfyller kravet. Men om det inte rör sig om äkta inhemskt ägande fylls inte kravet som riksdagen förutsatt. Då kan det hända att hela projektet faller.

Kravet för att Fennovoima ska få byggnadstillstånd är att minst 60 procent av ägarna måste vara från Finland eller från ett annat EU-land.

Om det kroatiska företaget inte uppfyller kriterierna kan det enligt Pekkarinen leda till att Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki inte förverkligas.

- Åtminstone inte utgående från det här principbeslutet. Det är en annan historia om man drar igång en ny ansökningsprocess, men om det ens är möjligt skulle det dra ut på tiden med flera år.

Arbets- och näringsministeriet kommer nu att utreda det kroatiska bolagets bakgrund.