Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skrotpremie ska förnya bilparken

Bilar som ska skrotas

Gamla bilar ska skrotas och i stället ska nya bilar rulla ut på vägarna. Den 1 juli kör ett försök igång där bilister får en premie på 1 500 euro ifall de skrotar en över tio år gammal bil i samband med köp av en ny bil.

Bilisterna är ändå inte helt nöjda. De skulle hellre se att bilskatten sänks.

De nya bilarna har mindre utsläpp och är säkrare än de gamla. Inom branschen tycker man att alla vinner på saken.

- Naturen vinner om vi får bort gamla bilar från gårdarna och från att smutsa ner i trafiken. Bilhandeln vinner om det säljs nya bilar istället för de gamla och staten vinner om den genom att placera 1 000 euro i premien får flera tusen tillbaka i bilskatt, säger Arto Silvennoinen, vd på Suomen Autokierrätys.

Försäljningen väntas öka

För att få premien ska man föra sin gamla bil till skrothandlaren. Då får man ett skrotningsintyg som ger rätt till en rabatt på 1 500 euro då man köper en splitterny bil. Av den så kallade skrotningspremien på 1 500 euro betalar staten 1 000 och bilbranschen 500.

- Vi väntar oss att 5 000-10 000 bilar skrotas över det normala under försöket. Samtidigt väntar vi oss att försäljningen ökar med 3 000-5 000, säger Silvennoinen.

"Sänk bilskatten"

Staten, bilbranschen och naturen är överens om att nyare bilar är något som behövs. Det är ändå osäkert om bilisterna kommer att använda sig av rabatten. De bilister Yle nyheter talat med tycker att lättnader i bilskatten skulle vara ett bättre sätt att förnya bilarna i Finland.

- Skrotningsgrejen är helt bra, men bilskatten är för hård. Nya bilar är för dyra, säger Keijo Kairavuori, som tankade sin bil i Brunakärr.

Silvennoinen tror ändå att försöket kommer att lyckas.

- Till en början var skrothandlarna skeptiska, men på senaste tiden har vi hört mest positiva röster, säger han.

Försöket med premierna börjar den 1 juli och räcker fram till årsskiftet. Den nya regeringen har också beslutat att bilskatten kommer att sänkas stegvis från år 2016 till år 2019.