Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekisk parlamentariker: Antalet arbetslösa kan stiga med en miljon

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 06:51.
Grekiska parlamentarikern Harry Theoharis.
Bildtext Grekiska parlamentarikern Harry Theoharis.
Bild: Yle

I dag har vi 1,5 miljon arbetslösa, men om det här kaotiska läget fortsätter kommer vi att ha över 2,5 miljon arbetslösa om några månader, säger Harry Theoharis.

Han representerar partiet Potami i det grekiska parlamentet. Potami ett EU-vänligt parti som fick sex procent av rösterna i valet i januari.

Theoharis har ett förflutet som överdirektör för det grekiska skatteverket, i dag är han politiker som kämpar för att Grekland ska stanna i EU.

Han kommer att rösta ja i folkomröstningen på söndag. Han säger folket bör godkänna långivarnas villkor - det finns ingen annan utväg.

Men han anser att själva valsedeln och den text som står på den är fullständigt absurd.

- En del av texten är på engelska, hur ska de äldre grekerna förstå och vad ska de ta ställning till? Dessutom ska folk välja mellan är nej eller ja, det är ologiskt. På grekiska talar man om ja eller nej - inte nej eller ja. Det här visar tydligt att regeringen försöker påverka utgången i folkomröstningen, säger Theoharis.

Han är ändå övertygad om att majoriteten kommer att säga ja till långivarnas bud.

- Kaoset med stängda banker, uttagsbegränsningar bankomaterna har lett till att folket är rädda och vill ha stabilitet, tror han.

Han vill inte spekulera i om en ja-seger automatiskt betyder att Alexis Tsipras är tvungen att avgå. Men en sak är klar, den nuvarande regeringen kan inte fortsätta.

- De ministrar som för kampanj för ett nej och som dessutom i flera månader har motsatt sig långivarnas villkor, de kan inte fortsätta vid makten. Inte ens om man når en överenskommelse och folkomröstningen annulleras. Deras förtroende har förbrukats, vi behöver ny regering.

Diskussion om artikeln