Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryssland kallade finländsk ambassadör till samtal

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 08:30.
Hannu Himanen.
Bildtext Moskva-ambassadör Hannu Himanen.
Bild: Yle

Rysslands utrikesministerium kallade på onsdagskvällen Finlands ambassadör i Moskva till ett samtal. Samtalet handlade om att Finland inte tillåter de ryska politikerna som finns med på EU:s sanktionslista att resa in i Finland och delta i OSSE-mötet.

Ambassadören träffade på onsdagskvällen ministeriets tjänsteman med ansvar för finländska frågor. Enligt det ryska utrikesministeriet går inreseförbudet emot god ton och skadar Finlands och Rysslands relation. Ministeriet uppger att Ryssland inte kan acceptera beslutet.

Finlands utrikesministerium meddelade på tisdagen att de ryska politikerna som finns med på EU:s sanktionslista inte får undantagstillstånd att resa in i landet för OSSE-mötet som ska hållas i Helsingfors med start på söndag.

Rysslands OSSE-ambassadör Andrei Kelin säger till den ryska nyhetsbyrån TASS att Finlands beslut grundar sig på ett svepskäl.

- Finska utrikesministeriets orsak till att inte bevilja visum är ett långsökt svepskäl. Så här tolkar Finland EU:s sanktioner. Det här beslutet var illvilligt, sade Kelin.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) säger sig ha förståelse för att Ryssland vill höra vad ambassadören har att säga om beslutet. Han vill inte spekulera i hurudana följder beslutet kommer att ha på Finlands och Rysslands relation. Enligt Soini fattades beslutet inte i fientlig anda.

- Vi har gått igenom den här saken mycket noggrant och haft konsultationer. Vi hoppas fortfarande att de andra medlemmarna av den ryska delegationen ska närvara vid mötet, säger Soini.

Den ryska delegationen bestod ursprungligen av 15 personer, av vilka sex finns på EU:s sanktionslista.

Ryssland meddelade tidigare i dag att landet helt uteblir från OSSE-mötet.

Diskussion om artikeln