Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja kritiserar beslut om rysk delegation

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 09:02.
Utrikesminister Erkki Tuomioja.
Bildtext Arkivbild från januari 2015.
Bild: Patrick Holmström

Den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) kritiserar det finländska beslutet att inte låta ett antal ryska politiker delta i det OSSE-möte som hålls i Helsingfors med start på söndag.

De som berörs av beslutet finns på EU:s sanktionslista och de får inte undantagstillstånd att resa in i Finland för mötet.

Tuomioja skriver på Facebook att man visserligen har brutit mot OSSE:s principer i Ukraina och på Krimhalvön, men saken blir inte bättre av att man bryter mot samma principer genom att förhindra att alla medlemsländer får delta i möten med sina egna delegationer.

Tuomioja anser att det finländska beslutet äventyrar Helsingforsmötets möjligheter att upprätthålla en dialog som är viktig för OSSE:s funktionsförmåga bland annat i Ukraina.

Dumans talman Sergej Narysjkin sade i går enligt den ryska nyhetsbyrån Tass att Ryssland uteblir från mötet i Helsingfors i protest mot det finländska beslutet. Narysjkin hör själv de till ryska beslutsfattare som är belagda med inreseförbud till EU.