Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: bryta rygg

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

Dagens manliga friluftslekar har glada namn som "bryta rygg", "böja sig uppåt på stolarna" och "bro". Musklerna ska vara i skick för de här tricksen!

En man leker leken "bryta rygg", där han ställer sig på huvudet på en stol och lutar kroppen bakåt över en annan stol. Bilden är tagen 1931 i Närpes, Kalaks.
Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Bryta rygg

Man ställer två stolar med ryggarna mot varandra. Sedan ställer man sig på huvudet på den ena stolen, böjer ryggen långsamt framåt, så att man kommer att vila på båda stolkarmarna och håller sig en stund vågrät i luften, varefter man låter fötterna komma ned på den andra stolens sits, där man ställer sig att stå eller sitta.

En man böjer sig uppåt mellan två stolar med hjälp av bara benen och huvudet, inte händerna. Bilden är tagen 1931 i Närpes.
Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Böja sig uppåt på stolarna

En person lägger sig på rygg mellan två stolar så, att nacken vilar på ena stolen och hälarna på den andra. Det gäller att hålla kroppen så styv som möjligt.

En person stod bakom den stol, på vilken huvudet vilade. Han skulle försiktigt skjuta stolen framåt, medan den, som låg småningom skulle böja sig uppåt så, att kroppen slutligen bildade en ring och båda stolarna voro fast vid varandra.

En man spänner sig mellan två stolar med bara sina fötter och armbågar. Bilden är tagen 1931 i Lill-Breds i Ingå.
Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Bro

En person ligger mellan två stolar, med tåspetsarna mot ena stolen samt underarmarna mot den andra stolen. Ansiktet får vila mot armarna. Man ligger ända till 5 min. på detta sätt.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar