Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frågetecknen kring det kroatiska bolaget hopar sig

Från 2015
Uppdaterad 02.07.2015 17:52.
Kroatiens flagga
Bild: EPA/ANTONIO BAT

Regeringen i Kroatien känner inte till Fennovoimas nya minoritetsägare Migrit Energija. På Fennovoima hade man ingen aning om att representanter från företaget skulle komma till Finland på torsdag.

Kroatiska Migrit Energija påstod själv på onsdagen i ett pressmeddelande att samarbete med den kroatiska regeringen är viktigt. Regeringskällor säger till Yle Nyheter att de inte har någon information om företaget.

Yle Nyheters redaktör Hannu Tikkala som finns på plats i Kroatien säger att man i huvudstaden Zagreb undrar över det kroatiska energibolaget.

- Alla rynkar på ögonbrynen, både kroatiska experter, tjänstemän och politiker. De förundrar sig över hur ett okänt kroatiskt företag kan gå med i en sådan här stor investering.

Tikkala besökte också Migrit Energijas solenergianläggning i staden Orahovica i östra Kroatien.

- Kraftverket är den största investeringen i solenergi i Kroatien, men det har inte haft någon stor inverkan. Området är ungefär lika stort som en fotbollsplan, så verksamheten verkar ganska småskalig, säger Tikkala.

Migrit Energijas solenergianläggning i Kroatien.
Bildtext Migrit Energijas solenergianläggning i Kroatien.
Bild: Yle

Ingen direktkontakt till Fennovoima

Trots tidigare uppgifter verkar ingen veta var de kroatiska företagsrepresentanterna håller hus.

På Fennovoima hade man ingen aning om att representanter från Migrit Energija skulle komma till Finland på torsdag, enligt FNB.

Fennovoima har heller ingen direkt kontakt till kroaterna, utan all kommunikation har gått via finländska Voimaosakeyhtiö SF. Fennovoima och Voimaosakeyhtiö har kontor i samma byggnad i Helsingfors.

Via Voimaosakeyhtiö SF styrs och ägs det finländska ägandet i Fennovoima.

Migrit Energija har heller inte varit i kontakt med Arbets- och näringsministeriet.

Kroatien utreder samarbetet

Kroatiens regering utreder som bäst hur samarbetet mellan Fennovoima och Migrit Energija ser ut.

Sedan Fennovoima presenterade sin nya kroatiska minoritetsägare i kärnkraftsprojektet har misstankar funnits om att ryska affärsmän kan ligga bakom affären.

Fennovoimas vd Toni Hemminki har ändå försäkrat att det kroatiska företaget inte är ett bulvanföretag och att ryska Rosatom inte har parat ihop Fennovoima med Migrit Energija.

- Enligt mina uppgifter har Rosatom inte hjälpt till. Det var Kraftaktiebolaget SF som introducerade den här ägaren, sade Hemminki i Yles program A-Studio på onsdagen.