Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: prova nacken & pröva styrka

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

Att visa att man är karl genom olika styrkeprov var en del av vardagen förr i tiden.

Två män leker leken "prova nacken", där den ena ska lyfta upp den ena med bara sin nackes styrka. Bilden är tagen 1935 i Bromarf.
Bild: Maximilian Stejskal 1935, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Prova nacken

En person sätter sig på golvet med händerna knäppta under knävecken. En annan deltagare ställde sig på knä framför, stack sitt huvud mellan den andres ben och under de korslagda armarna. Det gällde nu att med nacken lyfta upp den sittande samt resa sig upp att stå med händerna hela tiden knäppta bakom ryggen. Därefter sätter man ned den person man lyft. Den ståendes händer skall vila på höfterna.

Två män leker leken "prova nacken", där den ena ska lyfta upp den andra med bara styrkan av sin nacke. Bilden är tagen 1932 i Terjärv.
Bild: Maximilian Stejskal 1932, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet
Två män leker leken "prova styrka", där den ena ska lyfta upp den andra. Bilden är tagen 1933 på Björkö, Åland.
Bild: Maximilian Stejskal 1933, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Pröva styrka

En person lägger sig på marken på rygg. En annan ställer sig vid den liggandes huvudända, sticker armarna under hans rygg och skall nu lyfta den liggande över huvudet eller axeln. Därefter släppes han ned att stå bakom ryggen. Den liggande skall sticka sitt huvud mellan knäna på den som står. Armarna får hållas intill sidorna, händerna får vila på höfterna eller också får den liggande hjälpa till något genom att ta i armarna på den som skall lyfta.

Man kan också ”pröva styrka” så, att man knäpper händerna om knäna, som är högt uppdragna. En annan person sticker sin arm mellan armarna och knävecken på den som sitter samt fattar tag i den sittandes bortre arm. Det gäller nu att lyfta upp den som sitter på golvet och sätta honom på en stol eller ett bord.

Riktigt starka karlar visar prov på sin styrka genom att lyfta en man på var arm på ett bord.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar