Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Soini om Ryssland: Läget är spänt

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Timo Soini.

Utrikesminister Timo Soini tror inte på någon långvarig kris mellan Ryssland och Finland med anledning av Finlands beslut att neka visum till ryska OSSE-delegater. Det här trots att Finlands ambassadör i Moskva kallades till samtal på det ryska utrikesministeriet.

Det var på onsdagskvällen som Finlands ambassadör i Moskva, Hannu Himanen, kallades till samtal på det ryska utrikesministeriet. Ryssland anser att inreseförbudet är oacceptabelt, strider mot god ton och skadar relationen mellan Finland och Ryssland.

– Situationen är spänd eftersom Ryssland reagerade på det här sättet, sade utrikesminister Timo Soini (Sannf) till Yle på torsdagsmorgonen. Han säger ändå att reaktionen var väntad.

I tisdags meddelande Finland att de ryska politikerna som finns med på EU:s sanktionslista inte får tillstånd att resa in i landet för att delta i OSSE-mötet som skall hållas i Helsingfors på söndag.

Sanktionslistan bottnar i sin tur i EU-sanktioner till följd av Rysslands agerande på Krim och i östra Ukraina.

– Ambassadör Himanen har meddelat Finlands beslut och fått höra Rysslands åsikt, sade Soini.

Men varför fick han resa till Frankrike?

Sergej Narysjkin valdes till ryska dumans talman
Bildtext Dumans talman Sergej Narysjkin
Bild: Reuters TV

Den ryska Dumans talman Sergej Narysjkin hör till dem som inte får visum. Han har ändå besökt Frankrike under den tid han har varit svartlistad av EU, vilket har väckt frågan om varför Finland inte följer samma linje som Frankrike.

– Frankrike fattar sina egna beslut. Skillnaden är att det då var frågan om bilaterala förhandlingar mellan Ryssland och Frankrike. Nu är det inte frågan om bilaterala förhandlingar mellan Ryssland och Finland, sade Soini.

Utrikesminister Soini upprepade på torsdagen att beslutet föregicks av en mycket grundlig utredning. Finland hörde experter både inom EU och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

– Slutligen gjorde vi en förfrågan bland de övriga EU-länderna. Många var negativt inställda till att ge visum till de ryska delegater som finns på EU:s sanktionslista, säger Soini.

Timo Soini tillbakavisar också ryska påståenden om att Finland skulle ha fattat beslutet under press från Washington eller Bryssel.

Ryssland skickar trots allt en representant till OSSE-mötet

Det är ändå positivt att Ryssland inte lämnar OSSE-samarbetet helt

Timo Soini

Under torsdagseftermiddagen blev det klart att Ryssland trots allt skickar en delegat till OSSE-mötet.

Det är duma-ledamoten Nikolaj Kovalev som kommer att representera Ryssland. Kovalev kommer att delta i mötet i egenskap av expert på terrorismförebyggande verksamhet.

Tidigare var budet från Moskva att hela den ryska delegationen skulle utebli i protest mot inreseförbuden. Enligt Soini är en hel delegation från Ryssland fortsättningsvis välkommen till mötet.

– Det är ändå positivt att Ryssland inte lämnar OSSE-samarbetet helt, sade Soini och syftar på att Ryssland har meddelat att man deltar med en delegation i nästa OSSE-möte i Mongoliets huvudstad Ulan Bator.

Även om Finland och Rysslands relation nu är mera spänd till tror inte Soini på något långvarigt gräl.

– Jag hoppas att det inte orsakar någon långvarig spricka i relationen. Dessutom är jag övertygad om att Ryssland känner till den större kontexten och att det inte är frågan om bilaterala förhandlingar, sade Soini.

Diskussion om artikeln