Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skattmasen vill ha en halv miljon av Bensow - stiftelsen vill inte betala

Från 2015
Uppdaterad 06.07.2015 08:25.
Villa Bensow i Grankulla
Bildtext Bensowstiftelsen grundades för att upprätthålla barnhem. Den verksamheten har lagts ner, i dag ansvar stiftelsen för daghem i Grankulla.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Skatteförvaltningen kräver den omtalade Bensowstiftelsen på 470 000 euro, på grund av förmåner som stiftelsen delat ut 2008. Om Bensow måste betala innebär det stora förluster för stiftelsen.

Omtvistad stiftelse

  • Under de senaste åren har det blåst kring stiftelsen Bensow. Stiftelsen lade hösten 2012 ner sin kärnverksamhet barnhemmet och förklarade det med att det råder brist på barn. Numera upprätthåller Bensow daghem.
  • Polisen har bland annat anklagat stiftelsens gamla styrelse för skattebedrägeri. Skattemyndigheterna kräver nu stiftelsen på 470 000 euro.
  • Största delen av styrelsen byttes ut 2013.
  • I början av 2015 meddelade Patent- och registerstyrelsen, som övervakar stiftelser, att den inte hade förtroende för den nya styrelsen. Styrelsen beslöt ändå att inte avgå.

Vanligtvis är stiftelser befriade från skatt eftersom de anses vara allmännyttiga. Skattemyndigheterna menar att Bensowstiftelsen, som varit i blåsväder flera gånger de senaste åren, brutit mot kravet på allmännyttighet eftersom den 2008 delat ut förmåner till dåvarande styrelsemedlemmar i form av billigt boende.

Enligt myndigheterna borde Bensow därför betala 470 000 euro i skatt på verksamheten.

Styrelseordförande Mikael Damstén håller inte med om skattemyndigheternas tolkning.

- Den här frågan är under behandling och avgörs av högre rätt. Vi är mycket övertygade om att de lägre skattemyndigheterna i den här frågan har fel, säger han.

Stor skillnad för resultatet

År 2013 gjorde Bensowstiftelsen en vinst på 460 000 euro. Enligt det nyaste bokslutet, som styrelsen inte godkänt på grund av bråket med Skatteförvaltningen, gick det tvärtom år 2014. Stiftelsen gjorde en förlust på 470 000 euro.

Mikael Damstén säger att det nyaste bokslutet på de flesta punkter ser likadant ut som tidigare år. Den största skillnaden är skatten på verksamheten som stiftelsen inte varit tvungen att betala tidigare år. Om Bensow måste gå med på skattemyndigheternas krav kommer stiftelsen för år 2014 att göra en förlust ungefär lika stor som kravet, alltså 470 000 euro.

Enligt Damstén kommer stiftelsen att komma med ett reviderat bokslut i augusti och samma månad förväntas revisionsberättelsen också vara klar.

När det slutgiltiga bokslutet är klart kan Damstén inte uttala sig om.

- Vad är ett slutgiltigt bokslut när man har stora gräl med beskattaren om hur beskattningen ska tolkas? Det kan hända att vi måste riva upp bokslut för flera år bakåt, säger han.

Stiftelsen specialgranskas

Patent- och registerstyrelsen, som övervakar stiftelser, har beställt en specialgranskning av Bensowstiftelsen. Granskningen är klar, men inte ännu offentlig, på grund av att det fortfarande pågår polisutredningar kring stiftelsen.

Enligt Patent- och registerstyrelsen är det oklart när eller om specialrevisionsberättelsen blir offentlig.

Enligt styrelseordförande Mikael Damstén säger att utredningarna och tvisterna inte kommer att påverka stiftelsens verksamhet.