Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomiprofessor: Kärnkraft inte lönsamt utan inmatningstariff

Från 2015
Olkiluoto 3 i juni 2014.
Bildtext Kärnkraftverk i Olkiluoto.

Om Finland i fortsättningen vill ha trovärdiga företag med i kärnkraftverksprojekten så måste man överväga att införa ett garantipris på kärnenergi. Det anser Matti Liski, ekonomieprofessor på Aalto-universitetet.

- Om vi fortfarande inom energipolitiken vill stöda kärnkraft måste vi fundera på att införa liknande garantipriser - alltså inmatningstariffer - för kärnkraft som för vindkraft, säger Liski.

Liski påpekar att man i Storbritannien redan har fattat beslutet att ta i bruk ett liknande system. Som alternativ till det kunde man i stället rikta energipolitiken mot förnybar energi och styra stödpengarna ditåt.

Marknaden överraskade

Byggandet av kärnkraftverk har blivit dyrare bland annat på grund av skärpta säkerhetsbestämmelser. Samtidigt har efterfrågan på el inte ökat på grund av den utdragna recessionen. Det låga priset på el sporrar inte till miljardinvesteringar i kärnkraftverk, investeringar vars återbetalningstid är väldigt lång.

I bakgrunden finns också strukturella förändringar. Enligt Liski har elmarknaden förändrats väldigt mycket under de senaste åren.

- Till de nordiska länderna kommer ny produktion särskilt i form av vindkraft. Samtidigt har inte elmarknadsintegrationen skett i Mellaneuropa som planerat. Mellaneuropas höga elpriser har inte kommit till Nordeuropa så som man trodde ännu för tio år sedan.

Kommunernas ansvar stort

Fennovoima har under åren mist många betydande företag inom affärsbranschen och industrin. Senast på tisdagen meddelade Valio att företaget vill hoppa av kärnkraftsprojektet.

- Sakta men säkert har aktörer som har någon typ av konsumentvarumärke dragit sig ur av rädsla för att projektet ska skada företagets rykte. Att den allmänna acceptansen för kärnkraft minskar försvårar för finansiärerna. På så vis blir de här projekten dyrare.

Det är beskrivande att Fennovoimas inhemska del nu vilar tyngst på kommunernas energibolag, alltså på skattebetalarna.

Yle Uutiset/ Antti Koistinen