Ja-sidan leder i Grekland
47 procent av grekerna lutar åt att rösta ja till långivarnas bud i söndagens folkomröstning. Antalet ja-sägare har ökat sedan bankerna stängde.
Ja-sidan leder inför söndagens folkomröstning om långivarnas senaste bud till Grekland. Det visar en färsk opinionsmätning från GPO som publiceras på den grekiska ekonomisajten Euro2day.
47 procent av de grekiska väljarna lutar åt att rösta ja och 43 procent lutar åt att rösta nej. Resten av deltagarna i opinionsundersökningen var osäkra eller ville inte avslöja hur de tänker rösta.
Opinionsmätningen omfattade 1 000 deltagare, enligt Bloomberg och felmarginalen ligger på 3,1 procentenheter. Det innebär att marginalen för ja-sidan fortfarande är rätt knapp.
Men ja-sidan har vuxit efter söndagens besked om att de grekiska bankerna skulle stänga. Före det visade opinionsmätningar, citerade av Bloomberg, att 57 procent av grekerna tänkte rösta nej till kreditgivarnas lånevillkor.
Resultaten av olika grekiska opinionsmätningar fortsätter ändå att spreta åt olika håll.
Ledningen hotar avgå om det blir ja
Premiärminister Alexis Tsipras upprepade på onsdag kväll sin uppmaning till grekerna om att rösta nej på söndag. Han avvisade också bestämt EU-ledarnas tolkning om att ett nej i omröstningen skulle vara det samma som ett nej till euron.
I en tv-intervju tidigare under veckan lät Tsipras förstå att han avgår om grekerna röstar ja.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis sade i en intervju med Bloomberg TV på torsdagen att han kommer att avgå från sin post om det blir ett ja. Samtidigt sade han sig vara rätt säker på att grekerna kommer att rösta nej.
Varoufakis sade också att han inte kommer att skriva under några som helst avtal med kreditgivarna utan en omstrukturering, delvis avskrivning av landets skuld.
"Nej försvårar förhandlingsläget"
Eurogruppens ledare Jeroen Dijsselbloem sade på torsdagen att det kan bli "otroligt svårt" att bygga upp ett nytt lånepaket åt Grekland om grekerna röstar nej på söndagen. Ett nej skulle sätta både Grekland och övriga Europa i ett "mycket svårt läge".
Enligt Dijsselbloem skulle ett ja ge betydligt bättre förutsättningar för fortsatta samtal.
- Man kan tvivla på om det finns en plats för Grekland i euroområdet om de inte vill ha reformer, sade han.
Dijsselbloem tillade att det är svårt att överbrygga de "fundamentala skillnaderna" mellan Grekland och övriga Europa.