Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Järnet är varmt i Fiskars bruk

Från 2015
Verket Himlabärarna av Juhani Krappe på smidesutställningen Mitt Kalevala i Fiskars bruk 2015.
Bildtext Himlabärarna av Juhani Krappe.
Bild: Perttu Rista

Smidesutställningen Mitt Kalevala arrangeras av Suomen Sepät och Taidesepät. Det är en av sommarens utställningar i Fiskars i Raseborg. Till utställningen har man samlat ihop verk av smeder från Norden och Estland under temat Kalevala.

Verket Elias orgel av Pasi Petomaa på smidesutställningen Mitt Kalevala i Fiskars bruk.
Bildtext Elias orgel av Pasi Petomaa.
Bild: Perttu Rista

Till arbetsgruppen för evenemanget hör Upi Anttila, mästersmed och ordförande, Pertti Virta, mästersmed och smideslärare vid Axxell samt Martina Lindberg som sekreterare.

- Tillsammans med utställningens arkitekt Eero Haikala har vi byggt upp utsällningen här i Magasinet. Vi skickade för ett och ett halvt år sedan ut en öppen inbjudan till alla smidesföreningar i Norden och Estland vi kunde komma på. Vi fick in 55 förslag till utställningen, berättar Martina Lindberg.

En jury valde sedan ut de verk som kom med. Temat för utställningen gjorde att de flesta bidrag kom från Finland, men några är ändå från övriga Norden.

- Jag tror det mest berodde på att vi har Kalevala som tema. Kalevala som begrepp är nog känt, men sedan vad det egentligen innebär är inte lika känt. Därför kanske inte så många nappade, helt enkelt. Två verk är norska, ett danskt, ett isländskt och ett från Estland, medan resten är finskt , avslöjar Lindberg.

Från tanke till dörr av stål

Upi Anttilas verk Porten till Pohjola av stål och koppar är ett jämförelsevis stort verk på utställningen.

- Idén härstammar från en tanke jag fick förra hösten. Då började jag fundera på Kalevala på riktigt och försökte hitta något som gällde bilder och tankar kring Kalevala, och något som hade något gemensamt med mig själv. Då kom den här porten fram. Det är mitt Kalevala det här, konstaterar Anttila.

Upi Anttila bredvid sitt verk Porten till Pohjola. Verket visas på smidesutställningen Mitt Kalavala i Magasinet i Fiskars.
Bildtext Upi Anttila och Porten till Pohjola på smidesutställnigen i Magasinet i Fiskars.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Till en början var Upi Anttila emot temat Kalevala, men nu tycker han det är bra.

- Jag hade tröttnat på att smeder i allmänhet blev jämförda med Kalevala och allt möjligt som gäller urgamla saker. Detta eftersom jag tycker att vi representerar dagens smedsyrke och gör varor för dagens människor som behöver något. Men jag gillar ändå det här ämnet nu, säger Anttila.

För mer information om Mitt Kalevala, besök Fiskars Villages hemsida här.