Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lugnet på Snäcksund ger konstnärligt fokus

Från 2015
Snäcksundstipendiaterna Malin Ahlsved och Axel Antas.
Bildtext Malin Ahlsved och Axel Antas bor i residens vid vattnet i Ekenäs.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Malin Ahlsved skickade bara in ansökan och fick sedan chansen att komma till Villa Snäcksund. Axel Antas hade haft residenset i tankarna redan en längre tid. Nu bor de båda där och trivs bra då det är lätt att hitta lugnet i den lummiga omgivningen, i ett stillsamt Ekenäs.

Innan Malin Ahlsved kom till Raseborg bodde hon i Jakobstad, vilket gjorde att förändringen inte var så stor. Kontrasten för henne låg i det att hon inte tidigare haft ett arbetsstipendium för en så här lång period.

Den lummiga vägen leder till Villa Snäcksund.
Bildtext Den lummiga vägen leder ut till konstnärsbostäderna.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

- Det var en jättestor skillnad från tidigare stipendium, att jag plötsligt visste var jag skulle arbeta i tre år, konstaterar hon.

Axel Antas bodde i London och för honom och hans familj tog det en längre tid att anpassa sig.

- Men för barnen tog det en vecka, sedan kände de sig hemma. Det var lite roligt, för de hade inte talat svenska förrän de kom hit, men här började de i dagis och efter två veckor talade den äldre svenska med mig, minns Antas.

Inget konstnärligt samarbete

Varken Ahlsved eller Antas har tänkt på att de skulle göra konst tillsammans. De hade en gemensam utställning på Elverket då de flyttade in i Snäcksund, men efter det har det inte blivit fler samarbeten. Malin Ahlsved målar narrativa akvareller och Axel Antas arbetar med fotografi, teckning, grafik och film.

Konstnärsresidenset Villa Snäcksund
Bildtext Villa Snäcksund, här i vinterskrud.
Bild: Yle/ Robin Lindberg

- Vi har ganska olika sätt att arbeta och också olika intressen, påpekar Antas.

De två konstnärerna liknar däremot varandra i det att de gärna arbetar ensamma.

- Jag håller mig väldigt mycket för mig själv då jag jobbar. Jag tycker om den där tiden, då det faktiskt är frågan om ens egen tid, menar Antas.

- Överlag samarbetar jag ganska lite med andra människor. Jag håller på med mina grejer, men det kan kanske ändras framöver, funderar Malin Ahlsved. Vi två har grillat korv, det är kanske allt vi gjort tillsammans, skrattar hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan