Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Motion med andlig dimension

Från 2015
Uppdaterad 03.07.2015 09:21.
Pilgrimsvandrare på väg till Kökar.
Bildtext Pilgrimsvandringen går från Nådendal till Franciskusdagarna på Kökar.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Ryggsäckar, vandringsstavar och tro. I år får Franciskusdagarna på Kökar besök av pilgrimsvandrare från Nådendal.

- I den moderna tiden är pilgrimsfärder ett kroppsligt sätt att utrycka andlighet, säger prästen Stefan Djupsjöbacka.

Franciskusdagarna på Kökar är ett internationellt känt ekumeniskt evenemang som lockar besökare från olika kyrkor. Efter att Trygve Forssell besökte festligheterna ifjol bestämde han sig för att ordna en pilgrimsfärd till Franciskusdagarna med start i Nådendal.

– I fjol fanns en pilgrimsgrupp från väst på plats, och det fick mig att tänka "varför inte ordna en från öst också?", säger Forssell.

Annat än motionsvandring

Forssell och 18 andra påbörjade sin vandring mot Kökar i onsdags. Enligt planen ska de nå Kökar på fredag. Mellan Kökar och Nådendal består färden av allehanda småvägar kantade av grönt gräs, färjeresor från Själö och Korpo, samt kyrkobesök och andakter.

– Motionsvandring sätter fokus på kroppen och kroppens välbefinnande. Pilgrimsvandringen har ett mer holistiskt perspektiv: kropp, själ och ande bildar en helhet, förklarar prästen Stefan Djupsjöbacka.

Stefan Djupsjöbacka
Bildtext Stefan Djupsjöbacka är pilgrimernas andliga ledare.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Djupsjöbacka, som också ska predika på Franciskusdagarna, är gruppens andliga ledare och har deltagit i fler pilgrimsfärder runt om i Europa. Den mest erfarna pilgrimen i sällskapet är ändå Henrik Boxström, 86 år, som gjort pilgrimsfärder i 20 år.

– Man får träffa olika människor och ändå känna att man kommit hem. Vissa är mer troende och andra kanske endast går till kyrkan på julsöndagen, säger Boxström.

Henrik Boxström
Bildtext Henrik Boxtröm har pilgrimsvandrat på många håll i Europa.
Bild: Yle/Adrian Grönqvist

Viktigt att betona det gemensamma

Florence Schmitt, en av sällskapets romersk-katolska pilgrimsvandrare, tycker att tron är det allra viktigaste under färdens gång.

– Pilgrimsfärden är att gå i Jesu fotspår, men också, paradoxalt, att tvingas stanna upp och höra hur Gud vill vandra med en.

Likt Franciskusdagarna är pilgrimsfärden från Nådendal ett ekumeniskt evenemang och överskrider gränserna mellan olika kyrkor.

– Heliga Franciskus levde före reformationen och är därmed något katoliker och lutheraner har gemensamt. Det är viktigt att ta fasta på de saker vi har gemensamt i en tid då det betonas hur vi skiljer oss från varandra, säger Schmitt.

Franciskusdagarna pågår under veckoslutet 3-5 juli. Under festligheterna betonas helgonets intresse för bland annat andlighet och miljö.