Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreansk forskare flytt till Finland?

Från 2015
Uppdaterad 03.07.2015 16:02.
Nordkoreas arbetarparti håller nationell samling 19 juni 2015.
Bildtext Nordkoreas arbetarparti håller nationell samling 18 juni 2015.

En nordkoreansk expert på biokemiska vapen har hoppat av till Finland, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Han ska ha information om experiment på människor.

Enligt Yonhap kom den nordkoreanske forskaren till Finland i juni. Han ska ha tagit sig hit via Filippinerna.

Yonhap hänvisar till en anonym källa vid en nordkoreansk människorättsgrupp som kallar avhopparen vid hans efternamn Lee och säger att han är 47 år gammal.

Lee ska ha arbetat vid ett mikrobiologiskt forskningscenter i Chagang-provinsen i norra Nordkorea, nära gränsen mot Kina.

Yonhap uppger att Lee har med sig 15 gigabyte information om experiment på människor. Han ska ha hoppat av för att han var skeptisk till forskningen.

Enligt Yonhaps anonyma källa så ska den nordkoreanske avhopparen vittna om de grymma experimenten inför Europaparlamentet senare i juli.

Utrikesministeriet kunde inte bekräfta uppgifterna om avhopparen sent på torsdag kväll. Inrikesministeriet och Migrationsverket varken förnekar eller bekräftar uppgifterna.

Låter trovärdigt enligt amerikansk expert

Det finns tidigare vittnesmål om grymma experiment på människor i nordkoreanska fångläger.

Helsingin Sanomat har intervjuat en av USA:s främsta experter på Nordkorea, Greg Scarlatoiu som leder organisationen HRNK. HRNK bevakar mänskliga rättigheter i Nordkorea. Scarlatoiu säger att uppgifterna om den nordkoreanske avhopparen låter trovärdiga och att han har hört om avhopparen tidigare.

Enligt Scarlatoiu finns det uppgifter sedan tidigare om att Nordkorea ska ha testat effekter av kemiska vapen på fångar i fångläger.

Om den nordkoreanske avhopparen har med sig tungt bevismaterial på experiment av det här slaget så kan det ändå komma att väcka stor uppmärksamhet.

Sydkoreas försvarsministerium uppgav i juni att Nordkorea har 13 bakterier och virus som landet kan använda som biologiska vapen. De farligaste av dem är mjältbrand och smittkoppor.

Nya bevis ger handlingsutrymme

Susanna Mehtonen, som är juridisk expert på Amnesty i Finland, säger att bevis på att Nordkorea genomför experiment på människor är intressant eftersom den under en lång tid cirkulerat rykten om dylika praktiker.

- FN:s kommission som tidigare undersökt Nordkorea hittade inte tillräckligt bevismaterial för att föra ärendet vidare, säger Mehtonen.

Det är ännu oklart vilken form av bevismaterial som den nordkoreanska vetenskapsmannen har med sig, men Mehtonen säger att ett möjligt bevismaterial är något som en domstol eller en kommission kan ta ställning till.

- Nu kan en domstol både höra vittnesmål från tidigare och kontrollera ifall bevismaterialet stöder vittnesmålen.

FN:s säkerhetsråd kan också hänskjuta fallet till Internationella brottmålsdomstolen.

En sydkoreansk soldat blickar mot Nordkorea

- Eftersom brott mot mänskligheten har begåtts och brottens natur är så allvarliga måste de personer som utfört brotten ställas till svars. Ett tillvägagångssätt är att FN:s säkerhetsråd överlämnar fallet till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Faller under FN-stadgans sjunde kapitel

Ifall säkerhetsrådet hänskjuter fallet till Internationella brottmålsdomstolen skulle själva rättegångsprocessen falla under FN-stadgans sjunde kapitel, vilken är bindande för att stater i världen.

Alla stater har en obligation att samarbeta med Internationella brottsmålsdomstolen. När det är frågan om en kapitel sju resolution kan säkerhetsrådet införa sanktioner eller använda militärt våld ifall staten inte samarbetar.

- Att FN:s säkerthetsråd skulle använda militärt våld mot Nordkorea är trots allt mycket osannolikt. Ingen har sett det bevismaterial som den nordkoreanska vetenskapsmannen påstås ha. Det är helt enkelt för tidigt att säga något om fallet i det här skedet, säger Mehtonen.