Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmarks regering vill minska antalet asylsökande

Från 2015
Uppdaterad 03.07.2015 07:50.
Dansk flagga vajande utanför Folketinget

Efter bara en vecka vid makten förväntas den nya danska regeringen på fredag klubba igenom sitt första förslag för att minska antalet asylsökande, skriver Sveriges Radio.

Regeringen vill nästan halvera bidraget till asylsökande och därtill införa en bonus för dem som klarar av ett språktest.

Så här vill man göra Danmark mindre attraktivt för asylsökande, säger Danmarks färska utlännings- och migrationsminister Inger Støjberg.

Förslaget ses som en handräckning till Dansk folkeparti, vars stöd den borgerliga minoritetsregeringen är beroende av.

Andreas Kamm, generalsekreterare på Dansk flyktinghjälp, säger till Jyllands-Posten att förslaget knappast kommer betyda att färre asylsökande väljer Danmark.

– Jag tror inte att det har någon nämnvärd betydelse för asylströmmen i Europa, och därför inte för tillströmningen till Danmark.

Människorättsorganisationer är också kritiska. Kamm säger till Sverige Radio att förslaget strider mot flyktingkonventionen eftersom det gör en skillnad på flyktingar och danska medborgare.

– Jag befarar att denna förändring bara leder till ökad fattigdom bland invandrare i Danmark, säger Kamm. Och fattigdom främjar inte integration, tillägger han.