Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobor efterlyser trivsamma nybyggen och mindre betong

Från 2015
södra fasaden på söderkulla gård i sibbo
Bildtext Underhållet av Söderkulla gård är viktigt, anser grundarna till initiativet.

Ett invånarinitiativ i Sibbo vill att kommunen ska bevara gamla byggnader. Dessutom efterlyser invånarna trivsamma nybyggen och mindre betong.

Bakom initiativet står grundarna av Facebook-gruppen Sipoon vanhat rakennukset. Initiativet strävar efter en byggnadspolitisk vision och strategi som också tar invånarnas åsikter och önskemål i beaktande.

Gruppen anser att kommunen borde satsa på att underhålla de gamla byggnaderna i Sibbo. Fastigheter med kulturpolitisk betydelse, som till exempel Söderkulla gård och byggnaderna på det tidigare sjukhusområdet i Nickby, är extra viktiga att sköta om.

Traditionell och hemtrevlig stil

Nybyggen bör vara trivsamma och passa in i byns historia. Nya hus behöver nödvändigtvis inte byggas av betong, utan man borde satsa på arkitektur som gynnar en traditionell och hemtrevlig stil. Gruppen efterlyser också en mindre konservativ byggnadspolitik och mer byggnader i trä.

För att invånarinitiativet ska tas upp i kommunfullmäktige måste minst två procent av kommunens röstberättigade invånare skriva under det. Det innebär att knappt 400 Sibbobor behöver skriva under initiativet.