Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pellingeborna hoppas på eftis till hösten

Från 2015
Pysselmaterial på ett bord.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Marie Söderman

På Pellinge i Borgå skärgård väntar man med spänning på om det ska bli någon eftermiddagsvård för barn i dagis- och skolåldern.

Pellinge Byaråd har lämnat in en ansökan till utvecklingsföreningen Silmu för att få eftis på Pellinge i tre års tid. Summan uppgår till över 80 000 euro.

Gunnel Englund från byarådet kan i det här skedet ännu inte bedöma hur stor sannolikheten är att byarådet får pengar från Silmu.

– Jag kan bara hoppas. Och visst är vi positiva.

Om byarådet får en lägre summa än den man ansökt om så är man tvungen att finansiera den resterande summan privat. Om pengarna uteblir helt och hållet får man fundera ut en annan lösning.

– Vi håller kanske en verksamhet i mindre skala.

Södra Borgå saknar eftisverksamhet

Preliminärt har Pellinge Byaråd diskuterat med familjer och inofficiellt har mellan sju och nio barn anmält sig som intresserade för den här hösten.

Eftersom södra Borgå saknar eftermiddagsvård kan intresset för eftermiddagsvården bli ganska stort om verksamheten blir av, tror Englund.

– Vår budget bygger på en anställd och en anställd kan inte ha hur många barn som helst. Vi måste se hur verksamheten utvecklar sig och hur vi gör sen.

Men byarådet förlitar sig inte enbart på stödpengar från Silmu. Förra veckan gav man också ut en bok där bland andra barnboksförfattaren Malin Kivelä medverkar.

På byadagen den 19 juli ordnar byarådet också en baktävling för att samla in pengar till eftermiddagsverksamheten.