Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Borde vi ha endast en svensk yrkeshögskola i Finland?"

Från 2015
Uppdaterad 03.07.2015 17:15.
Ulrica Isaksson och Petri Horttana ler trots tunga ämnen i studion.
Bildtext Ulrica Isaksson och Petri Horttana ler trots tunga ämnen i studion.
Bild: Yle / Christoffer Marins

Spelet mellan de svenska yrkeshögskolorna i Finland är frustrerande och destruktivt. Fredagssnackarna kallar det för ett krig.

Samarbetsdelegationen inom Novia var beredd att låta alla utbildningslinjer i Raseborg försvinna. Men styrelsen för Novia valde i stället att lägga ner fyra av tio utbildningslinjer i Raseborg.

Ulrica Isaksson jobbar som enhetsassistent vid enheten för forskning och utveckling. Hon påpekar att Novia i Raseborg är mycket mer än utbildningen.

- Utbildningen är förstås vårt huvudsyfte, men Novia är en stor arbetsgivare i regionen. Vi är 60 till 70 som jobbar här, bland annat forskare.

Utbildningen för skogsbruksingenjörer fortsätter vid Novia i Raseborg. Isaksson är ändå orolig, till exempel för hur det går för de västnyländska skogarna.

- Hur går det för skogarna som används i utbildningen? Novia är ju en yrkeshögskola, så den praktiska biten har en stor betydelse. Vad händer om den utbildningen flyttas?

Efterlyser handlingskraft av politikerna

Isaksson tror inte att beslutsfattarna i Västnyland har sett alla följder av vårens beslut och nedskärningar.

- Jag har redan i många år saknat aktivitet från de lokala politikerna. Handlar det om likgiltighet eller förstår man sig inte på det här? undrar Isaksson.

Folkis kämpar med liknande problem

Folkhögskolorna i Svenskfinland är också hotade. Petri Horttana är lärare vid Västra Nylands folkhögskola i Karis.

- Jag känner inte att VNF är hotat, men vi lever med samma problem som yrkeshögskolorna. Det finns inte tillräckligt med elever.

Ett problem enligt Horttana är att många nya utbildningar startades i början av 2000-talet.

- Nu när elevantalet sjunker kommer väggen emot, säger Horttana.

Lärare jobbar som marknadsförare

När utbudet på linjer är stort ökar konkurrensen mellan skolor. Även lärare måste engagera sig för att locka studerande.

- Det räcker inte att jag är lärare, utan jag måste själv delta i rekryteringsprocessen. Jag måste aktivt få elever till min linje och på det sättet trygga mitt jobb, säger Horttana.

Krig som skadar Svenskfinland

I Österbotten kämpar man hårt för att hålla kvar utbildningen i regionen. Isaksson efterlyser en liknande kampanda i södra Finland.

- Det som är riktigt illa är att vi har krig i lilla Svenskfinland och strider mellan Österbotten och södra Finland. Det tycks också vara fnurror på tråden mellan Raseborg och Åbo.

Det här är frustrerande och destruktivt, enligt Isaksson. Finlandssvenskarna är få och borde kämpa för, inte mot, varandra. En stor och drastisk lösning kan vara en enda skola. Ulrica Isaksson kommer med ett dramatiskt förslag.

- Är vi så få att vi borde endast ha en svensk yrkeshögskola i Finland?

Fredagssnack podcast

14:54

Effektivera!

Diskussion om artikeln