Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Death metal for breakfast

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bloodbath
Bild: Pressbild

Svenska on/off dödmetallbandet Bloodbath öppnade Tuska-lördagen med sin gravluktande metall. Death metal for breakfast, som bandet själv uttrycker det. Bandet återvände till främsta linjen med nya Grand Morbid Funeral-albumet under förra året.

Bloodbath har aldrig gjort sig känt som ett tätt turnerande band som släpper plattor med två års mellanrum. På ca 15 år har bandet släppt fyra album samt ett par ep:n. Detta främst på grund av att medlemmarna alltid varit upptagna med sina andra band som exempelvis Katatonia, Opeth och Hypocrisy. Förra solisten, Mikael Åkerfeldt, föredrog att Bloodbath skulle spela live så sällan som möjligt. Detta höll inte de övriga medlemmarna med om. Därför ersattes Mikael med en man, som ironiskt nog också är väldigt upptagen med sitt huvudband, nämligen Nick Holmes från Paradise Lost.

- Vi turnerade med Katatonia tillsammans med Paradise Lost för ett tag sedan, berättar Jonas Renkse och Anders Nyström. Då brukade vi alltid hänga efter spelningarna i bussen tillsammans och snacka gammal dödsmetall.

- Då det blev aktuellt med solistbyte för Bloodbath så visade Nick sitt intresse. Paradise Lost har ju inte precis lirat dödsmetall på flera, flera år, men Nick har sina rötter i sådan musik. Vi lät Nick testsjunga och vi var sålda med det samma, säger Anders.

Anders Nyström och Jonas Renkse har båda varit med och grunda både Bloodbath och Katatonia. Och bägge spelar i bägge band fortfarande.

- Katatonia är ju det vi sysslar med huvudsakligen. Men efter ett par år med Katatonia så stiger hungern för att spela death metal igen, säger Anders. Då ringer vi runt åt varandra och kollar om även de andra medlemmarna känner för att lira lite Bloodbath. Sen gäller det bara att hitta en lucka i kalendern.

Ingen Bloodbath utan Entombed

Då jag ber Anders och Jonas definiera Bloodbaths inspiration och riktning med ett album så är svaret enkelt.

- Bloodbath skulle nog inte existera utan debutskivan av Entombed, Left Hand Path.

- Vi har varit med då det började hända i svenska dödsmetallkretsarna för 25 år sedan, fast vi var lite väl unga då, berättar Jonas Renkse.

Det sägs att hela svenska dödsmetallen fick sin start efter att Morbid Angel spelade i Fagersta år 1990. Jonas och Anders fick nöja sig med att höra av "stora pojkarna" om den spelningen. När Morbid återvände till Sverige så var killarna på plats. Fast då gick det lite snopet till.

- Unleashed och Entombed öppnade för Morbid Angel den kvällen, med Morbid Angel lirade aldrig. Några av deras förstärkare hade gått sönder och de vägrade att låna andras grejer, skrattar Anders. Trots detta så var hela bandet på plats och drack öl.

- Vi spelade förra helgen med lånegrejer eftersom flygbolaget hade slarvat bort våra, säger Jonas.

- Det skulle aldrig någonsin komma till frågan att ställa in, säger Anders bestämt.

Bloodbath kommer från och med hösten igen att inleda en paus på obestämd tid, då medlemmarna tar itu med sina huvudband, Katatonia och Paradise Lost.

Supernova: Bloodbath / Tuska 2015

Programmet är inte längre tillgängligt

Metallväktarna