Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: resa upp den döde

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan

Här är några lekar där man lyfter upp en annan person på olika sätt. På det här sättet gav man bevis för sin styrka och visade att man var en riktig karl.

Resa mast (resa upp den döde)

En person lägger sig raklång på rygg på marken. En annan ställer sig bredbent över hans ben, fattar tag under knävecken och försöker lyfta honom upp i stående ställning. Den som ligger tillåtes ha sina fötter emot den andres ryggslut. Armarna får vara intill sidorna, på bröstet, på nacken eller utåtsträckta, beroende på svårighetsgraden. Den som ligger skall hålla sig så styv som möjligt. Detta kallas också ”resa upp den döde”.

Två män leker leken "resa mast", där man ska resa sig stående från den andras famn. Bilden är tagen 1931 i Närpes, Kalaks.
Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Ibland kan den döde vara slak och danglig. Det gäller då att lyfta upp honom på axeln. Stundom skall han försöka hålla emot eller vara utan stadga i kroppen, ty då är det svårt att lyfta. Ifall "den döde” vill göra förtret, så spärrar han tåspetsarna emot ryggen på den som lyfter, så att det är nästan omöjligt att lyfta upp honom.

En man lyfter en annan man från hans skor med sina bara händer. Bilden är tagen 1932 i Terjärv.
Bild: Maximilian Stejskal 1932, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Lyfta en karl med händerna

En person lade sig på rygg på marken med armarna upplyfta. En annan person ställer sig bredbent över den liggandes ben. En tredje person ställde sig att stå på den liggandes handflator samt ställde händerna på den framförståendes axlar eller händer. Den som låg skulle nu lyfta upp den som stod på hans händer. Var han riktigt stark så gjorde han det på raka armar.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar