Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Köttallergi av fästingbett allt vanligare

Från 2015
Uppdaterad 17.05.2017 13:58.
fästing på ett finger
Bildtext Efter ett fästingbett kan det vara värt att vara uppmärksam på symptonen på köttallergi.
Bild: Filemon von Numers

Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

Köttallergi är en väldigt ovanlig födoämnesallergi. Antalet allergiska har ändå ökat de senaste åren, speciellt i Sverige där man forskat i ämnet har man nu kring 200 fall. Det har visat sig att det främst är fästingbett som gör att man utvecklar antikroppar som leder till allergin.

Kolhydrat hos fästingen leder till korsreaktion

Kolhydraten alpha-gal finns i alla fästingars mag- och tarmkanaler och kan överföras till människans hud när den biter sig fast. Kolhydraten återfinns i sin tur hos alla däggdjur förutom hos apor och människor, vilket betyder att den finns i det kött vi äter.

Om kolhydraten injicerats i huden kan kroppen få för sig att bilda antikroppar mot den och därmed alltså reagera mot kött.

man kan likna det vid att de som är allergiska mot björk också reagerar på till exempel råa morötter eller äpplen

- Det här är en så kallad korsreaktion och man kan likna det vid att de som är allergiska mot björk också reagerar på till exempel råa morötter eller äpplen, säger allergiläkare Mikael Kuitunen.

Kolla upp dina nässelutslag

De vanligaste symptomen vid köttallergi är nässelutslag och magproblem som till exempel illamående, smärtor och diarréer. I värsta fall kan man få allvarliga reaktioner så som andningssvårigheter, blodtrycksfall och svimning.

- Trots att det nu blivit vanligare med köttallergi så är det fortfarande väldigt sällsynt. Nässelutslag är relativt vanligt och många personers nässelutslag utreds inte, vilket gör att det är svårt att göra kopplingen, säger Mikael

Han menar att alla allvarligare allergiska reaktioner alltid utreds noggrant i Finland men att man kan ha i bakhuvuet att om man får nässelutslag några timmar efter att man ätit kött så kan det vara värt att kolla upp det.

Sena symptom svårighet

Symptomens tidpunkt och oregelbundenhet har gjort att det tagit länge att få fram forskningen och fått den bekräftad. De första symptomen dyker upp mellan några veckor och upp till månader efter fästingbettet.

Symptomen efter en måltid som innehåller rött kött dyker i sin tur upp efter två till sex timmar, jämfört med allergi mot till exempel jordnötter som visar sig minuterna efteråt. De som fått allergiska reaktioner har inte ens fått det varje gång de ätit kött.

Alla utvecklar inte antikroppar

- Det finns många som har mycket fästingbett och aldrig får några problem med kött. Det har också visat sig att många har antikroppar i blodet men ändå inte utvecklar köttallergi. Varför vissa gör det och vissa inte är fortfarande oklart men det kan till viss del ha att göra med blodgruppen, säger Mikael.

Forskare tror att personer med blodgrupp B är mindre benägna att utveckla allergin på grund av blodgruppens struktur.

Mer om ämnet på Yle Arenan