Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Manliga friluftslekar: åka i hjul & flå katt

Från 2015
Manliga friluftslekar - Spela upp på Arenan
En man klamrar sig fast i ett kärrhjul som hör till en hästdragen kärra. Bilden är tagen 1930 i Sund, Tranvik, Åland.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Åka i hjul

Man ställer sig att stå i ett större kärr- eller vagnshjul. Man står bredbent samt håller armarna utåt med grepp om ekrarna. Huvudet stödes mot den inre delen av hjulringen.

Ibland är händernas grepp alldeles nära fötterna eller rakt nedåt. Man står bredbent med fötterna mot hjulkransen och håller med händerna vid spolarna d.v.s. ekrarna. Stundom är benen krökta, och man sitter liksom inne i hjulet.

En man leker leken "flå katt", där man ska hoppa upp och hålla i en stege underifrån, och sedan hoppa ett steg neråt i taget utan att röra marken emellan. Bilden är tagen 1931 i Ingå, Lill-Breds.
Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Flå katt

På en stege, som står mot en husvägg eller ett tak, brukar man hoppa upp och gripa tag om en spole. Därefter skall man lyfta upp fötterna samt träda dem mellan armarna och släppa sig ned så långt som möjligt utan att vidröra marken med fötterna. Sedan skall man gå samma väg tillbaka. Leken kallas också ”slå kattrumpa”, ”krypa genom nålsögat” eller ”krypa ur skinnet”.

En man leker "flå katt", där han hänger upp och ner på en stång och ska ta sig framåt med att "hoppa" med benen. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Björsby, Åland.
Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet

Man kan också ”flå katt” på en stång, som två personer håller i och som vilar på deras axlar. Den som utför provet, fattar tag i stången, lyfter upp benen och lägger dom i kors omkring stången. Sedan släpper han händerna lösa och böjer sig bakåt ned mot marken, så att han hänger med huvudet lodrätt mot marken.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Manliga friluftslekar