Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fantastiska kvinnor i sommar!

Från 2015
Uppdaterad 03.07.2015 18:06.
Pressbild på Kylie Minogue

Bristen på kvinnliga artister på musikfestivaler har varit på tapeten i sommar. Trots den manliga dominansen finns det så klart en rad fantastiska kvinnliga artister som uppträder i Finland under sommaren - vi tog en titt på vilka de är.

Under sommaren har det än en gång snackats om bristen på kvinnliga artister på sommarfestivaler i Finland och Sverige.

Bland annat i en intervju med Dagens Nyheter kritiserade svenska popartisten Zara Larsson Bråvallafestivalen om att det helt och hållet fattades kvinnliga huvudartister i deras line-up, och detta ledde till en storm på sociala medier.

Det riktades en del näthat mot henne, vilket i sin tur fick många kända svenska artister att stötta henne med hashtagen #backazara.

Vi kollade upp hur den finska festivalsommaren ser ut. Trots den manliga dominansen på festivalerna så finns det massor av intressanta kvinnliga artister som kommer att uppträda och vi listade några av dem:

Kylie Minogue

Pressbild på Kylie Minogue
Bildtext Kylie Minogue

Popdrottningen Kylie Minogue kommer till Finland för andra gången, och kommer att uppträda på Pori Jazz i mitten av juli.

Under hennes karriär som popartist har hon kommit ut med många hits såsom Can’t Get You Out of My Head, I Should Be So Lucky och Spinning Around. Den glittriga popikonen har sålt över 70 miljoner album och henne sista skiva, Kiss Me Once, släpptes förra året.

Mirel Wagner

Pressbild av Mirel Wagner.
Bildtext Mirel Wagner

Finska Mirel Wagner har haft ett bra år bakom sig. Utöver att hon fick ett skivkontrakt i USA valdes hennes album, When The Cellar Children See The Light Of Day, som en av årets bästa av den brittiska tidningen Mojo. Samma album gav henne Nordic Music Prize för årets bästa Nordiska album.

Det är alltså ingen överraskning att Flow Festival, som ordnas i mitten av augusti, har Mirel i sin line-up den här sommaren, och hon kommer att uppträda på stora scenen på söndag. Utöver Flow uppträder Mirel också på Ilosaari.

Róisín Murphy

Pressbild på Roisin Murphy..
Bildtext Róisín Murphy

Irländska pop- och eletkrostjärnan Róisín Murphy är superaktuell just nu på grund av att hon äntligen släppt ut en ny skiva. Hennes senaste skiva, Overpowered, kom ut åtta år sedan. Den senaste skivan som bär namnet Hairless Toys, har fått bra kritik, och första singeln heter Exploitation. Hon kommer också att uppträda på Flow Festival i Helsingfors i mitten av augusti.

Nicki Minaj

nicki minaj
Bildtext Nicki Minaj
Bild: EPA / Glenn Pinkerton / HO

Rapmusikens hetaste namn, Nicki Minaj, kommer att vara huvudartist på Summer Up-festivalen i Lahtis under första helgen i juli. Själva festivalen förbryllade Helsingfors i maj när den marknadsförde sig själv genom att placera tusen kartongurklipp av Nickis rumpa framför bland annat domkyrkan i Helsingfors.

Hon är inte endast känd för rumpan utan också den otroliga framgången hon har haft under de senaste åren. Hennes nyaste album, The Pinkprint, har sålt guld och musikvideon för singeln Anaconda gjorde världsrekord med över 19 miljoner visningar på musiksajten Vevo under bara 24 timmar.

Utöver dessa fantastiska artister kommer också följande kvinnor att uppträda i Finland under sommaren:

Flow
Manna
Yona
Róisín Murphy
LCMDF
Seinabo Sey
Kristiina Männikkö
Florence and the Machine
Tove Lo
Mirel Wagner
Emma Salokoski
Natalie Prass
Nina Kravitz

Ruisrock
Ellie Goulding
Veronica Maggio
Marina and the Diamonds

Jenni Vartainen
Kaija Koo
Sanni

Rockoff
Miriam Bryant
Molly Sandén

Summer Up
Nicki Minaj

Pori Jazz
Paloma Faith
Emeli Sandé
Kylie Minogue
Jessie J
Candi Staton

Ilosaari
Charli XCX
Mirel Wagner

Kolla in Musikrepubliken med Catzo där hon snackar om festivalsommaren och kvinnliga artister.