Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska politiker: Sanktioner mot Finland möjliga

Från 2015
Uppdaterad 03.07.2015 23:01.
Ryska duman i maj 2012.
Bildtext Ryska duman (Arkivbild)
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Ryska duman kommer med ett fördömande utlåtande mot Finland.

Fördömandet gäller att medlemmar i den ryska delegationen till OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbet i Europa) möte i Helsingfors nekades inresetillstånd.

Delegaterna finns på EU:s sanktionslista över den ryska inblandningen i konflikten i Ukraina.

Beslutet att neka de ryska delegaterna inresetillstånd fattades av hela utrikespolitiska ledningen, efter konsultation med andra EU-regeringar.

Dumans talman Sergej Narysjkin kallar Finlands agerande för diskriminering och säger att inga ryska parlamentariker kan delta i liknande möten under rådande förhållanden.

OSSE-mötet hålls i Helsingfors den 5-9 juli.

"Sanktioner mot Finland möjliga"

Aleksej Pusjkov, som leder det ryska utrikesutskottet i duman, utesluter inte möjligheten till ekonomiska sanktioner mot Finland med anledning av OSSE-konflikten.

Det var en representant för kommunispartiet som i duman tog upp lagen om ekonomiska undantagsåtgärder. Ryssland har med hänvisning till denna lag till exempel infört sanktioner mot EU:s livsmedelsimport.

Pusjkov säger att det är helt möjligt att använda ifrågavarande lag i en situation som den här.

- Jag utesluter inte på något sätt att denna lag tillämpas, men saken måste diskuteras och föreberedas i samarbete med regeringen, kommenterade Pusjkov till nyhetsbyrån Interfax.

Pusjkov betonar ändå att det vore huvudlöst att nu inkludera sanktionshotet i dumans ställningstagande om Finlands agerande, om den ryska regeringen sedan konstaterar att sanktionerna inte kan införas.

Diskussionerna i duman kan vara mer hetsiga än i Rysslands officiella utrikespolitik.

Enligt Pusjkov möjliggör den år 2006 stiftade lagen många olika slags sanktioner, såsom att samarbetsprojekt avbryts, att operationer inom utrikeshandeln avbryts, att gemensamma handelsavtal fryses och ändringar i tullavgifterna.

Förslag: Begränsningar i virkeshandeln

Det ryska säkerhetsrådets sekreterare Nikolaj Patrusjev föreslår i sin tur begränsningar för den finländska virkeshandeln.

- De senaste händelserna: Narysjkin fick inte visum för att resa till Finland. Ni vet väl att det på många sätt har skapats fördelaktiga omständigheter för dem, bland annat inom virkeshandeln. Kan vi införa begränsningarna? Ja det kan vi, sade Patrusjev till journalister på fredagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

- Ifall vi inte är handelspartners, kommer deras ekonomi att skadas allvarligt. Men jag sade inte att vi ska införa sanktioner, jag sade att vi ska utveckla motåtgärder mot sanktionerna, fortsatte han.

Patrusjev, som hör till Vladimir Putins närmaste krets, sade också till journalisterna att han tror att västländerna genom sanktionerna mot Ryssland försöker byta den politiska ledningen i landet.

EU har infört sanktioner mot Ryssland på grund av krisen i Ukraina och annekteringen av Krim.

Finlands utrikesministerium säger till Yles finskspråkiga nyheter att man i det här skedet inte på något sätt kommenterar den ryska dumans uttalanden.

Diskussion om artikeln