Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrits ägare trädde fram – förnekar kontakter till Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 03.07.2015 17:22.
Migrit Solarna Energijas Grigory Edel på besök i Helsingfors 3.7.2015.
Bild: Lehtikuva

Grigori Edel, en av ägarna till energibolaget Migrit Solarna Energija, säger till Kauppalehti att bolaget inte har kontakter till några ryska aktörer.

Enligt Edel är det han som äger 50 procent av Migrit Solarna Energija medan den andra hälften ägs av hans partner Maksim Solosjtjanskij. Båda är kroatiska medborgare, säger han.

Edel uppger att han är född och har studerat i Ryssland men säger att han inte har egendom där.

Det ryska byggföretaget Intekos styrelsemedlem Mihail Zhukov är enligt Edel moderbolaget Migrit Energijas grundare, men han har inte längre några band till företaget.

Migrit Solarna Energija presenterades på tisdagen som ny investerare i Fennovoima med ägande på 8,89 procent. Bolaget har lovat att finansiera Fennovoimas kärnkraftsprojekt med 150 miljoner euro.

Konsultföretag tipsade

Det kroatiska elbolaget fick höra om Fennovoimaprojektet via konsultfirman VSF som anlitats av Kraftaktiebolaget SF, säger Edel.

Enligt Edel kommer pengarna som bolaget ska finansiera projektet med från europeiska banker och kroatiska och österrikiska ”judesamfund”.

Edel besökte Helsingfors under Northern Light Summit-konferensen. Besöket var inplanerat redan innan Migrits investering i Fennovoima tillkännagavs.

Arbets- och näringsministeriet begärde på onsdagen en detaljerad utredning om det kroatiska företaget. Utredningen ska innehålla uppgifter om företagets bakgrund och nyckelpersoner.

Utredningen ska levereras till ministeriet senast den 6 juli.