Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varoufakis anklagar långivarna för terrorism

Från 2015
Uppdaterad 04.07.2015 15:58.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Bildtext Yanis Varoufakis

Långivarna som kräver pengar av Grekland gör sig skyldiga till terrorism, säger Greklands finansminister Yanis Varoufakis i en intervju för den spanska tidningen El Mundo.

Enligt Varoufakis tvingade EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden Grekland att stänga bankerna för att skapa rädsla bland folket.

- Det här har ett namn: terrorism. Bryssel och trojkan vill att Ja-sidan ska vinna i söndagens folkomröstning, så att de kan förödmjuka Grekland, säger Varoufakis till tidningen.

Varoufakis anser att EU:s, ECB:s och IMF:s målsättning är att göra Grekland till ett varnande exempel för andra länder, bland annat Spanien, där vänsterpartiet Podemos har gått starkt framåt.

- Europa behöver partier som Syriza och Podemos, som förhåller sig kritiskt till systemet, men samtidigt är Europavänliga och för demokrati. De som hatar oss säger att vi är emot Europa, men det är inte sant.

Varoufakis uppmanar än en gång medborgarna att välja nej-alternativet, det vill säga att förkasta de villkor som ställs på Grekland.

Yanis Varoufakis är övertygad om att Grekland får en överenskommelse med långivarna efter folkomröstningen oavsett resultatet.

- Det eftersom Europa behöver överenskommelsen, precis som Grekland behöver den.

Diskussion om artikeln