Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ölen billigast i Kraków - dyrast i Genève

Från 2015
Skål!
Bild: EPA/ARMIN WEIGEL

Ölpriserna i världens metropoler varierar avsevärt. I Genève måste man betala nästan fyra gånger mer för maltdrycker än i Kraków. Inte heller Helsingfors är någon billig ölstad.

Det är den tyska webbplatsen goeuro.de som jämfört priset på öl i 75 städer världen över. Man har utgått dels från vad en butelj öl (0,33 liter) kostar i ett snabbköp, dels från vad man får erlägga för ett lika stort glas på en bar. Snittpriset utgör underlag för jämförelsen.

I Kraków är snittpriset för en tredjedels liter allra lägst - 1,48 euro. Obetydligt dyrare är ölen i Kiev, Bratislava och Málaga. I toppen på listan finns Genève, där motsvarande mängd öl betingar 5,64 euro.

Av de nordiska städer som undersökts kan Reykjavik stoltsera med den billigaste ölen. Snittpriset - 2,89 euro - innebär att den isländska huvudstaden har plats 39 på listan. Stockholm ligger på plats 48, Köpenhamn på plats 58, Helsingfors innehar plats 68 och Oslo nummer 72.

I Helsingfors är butikspriset för en flaska öl 1,48 euro och krogpriset 7,30 euro. Det innebär ett genomsnittligt pris på 4,38 euro.

Till följd av fluktuerande valutakurser är årets lista inte identisk med fjolårets, då Oslo stod för den dyraste ölen. Att både Genève och Zürich finns i listans topp förklaras delvis med att schwizerfrancen stärkts, och en liknande uppgång hos dollarn gör att också USA långsamt blivit ett dyrare ölland.

Diskussion om artikeln