Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thors: Tråkigt att Ryssland uteblir

Från 2015
Uppdaterad 05.07.2015 10:50.
Yle Nyheter TV-nytt: Astrid Thors - Spela upp på Arenan

Det är beklagligt att Ryssland inte deltar i OSSE-mötet som inleds på söndagen i Helsingfors, säger OSSE:s högkommissionär angående minoritetsrättigheter Astrid Thors. Det leder till att man förlorar ett forum för nödvändig dialog mellan EU och Ryssland.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE:s parlamentariska församling samlas för möte i Helsingfors från och med söndagen. Diskussionen inför mötet har präglats av en dragkamp mellan Ryssland och EU, efter att medlemmar i den ryska delegationen nekades inresetillstånd. Delegaterna finns på EU:s sanktionslista över den ryska inblandningen i konflikten i Ukraina.

På fredagen meddelade också Aleksej Pusjkov, som leder det ryska utrikesutskottet i duman, att man överväger ekonomiska sanktioner mot Finland med anledning av konflikten.

OSSE inte en juridisk person

Det hade varit välkommet att se Ryssland delta i det stundande mötet, säger OSSE:s högkommissionär för minoritetsfrågor, Astrid Thors.

– Det finns många andra undantag där parlamentariker får delta trots sanktioner, till exempel i Europarådet eller när parlamentarikerförsamlingen sammanträder i Wien.

Thors tror att hela diskussionen kan bottna i det att OSSE ännu inte ör en juridisk person, vilket till exempel har skapat problem i Ukraina.

– Men det är tråkigt när en av huvudidéerna med organisationen är att man ska föra dialog.

Tycker du att EU och Finland kunde ha agerat annorlunda i den här frågan?

- Det är svårt att säga då jag inte har alla fakta. Jag vet inte om det är någon som har sovit såsom president Niinistö antydde, eller någon deadline som har missats. Men det är tråkigt att inte parlamentarikerförsamlingen kan fungera som ett forum för den dialog som behövs.

Fyller en viktig uppgift

OSSE har överlag en viktig roll i Europa, och fyller en uppgift som ingen annan gör, anser Thors.

– Organisationen har en bred medlemsbas och åtaganden som länderna har gjort som är viktiga att uppfylla. Man kan väl säga att krisen i Ukraina visar på möjligheterna som OSSE har, men samtidigt är det organisationens stora utmaning att man inte kan komma överens om saker och ting.

OSSE-mötet hålls i Helsingfors den 5-9 juli och parlamentarikerna ska bland annat behandla OSSE:s framtid, krisen i Ukraina, mänskliga rättigheter och kampen mot terrorism.

Diskussion om artikeln