Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrits ägare: Vi drivs av ekonomiska intressen

Från 2015
Uppdaterad 05.07.2015 10:42.
Grigori Edel, ägare i migrit solarna energija.
Bildtext Grigori Edel
Bild: Yle/ Jani Saikko

Ekonomiska fakta. Det är orsaken till varför Migrit Solarna Enegija har bestämt sig för att komma in som delägare i Fennovoima, säger ägaren Grigori Edel till Yle.

- Vi tror på att fakta är fakta. Man måste se på verkligheten. Om vi inte bygger ett kärnkraftverk så kommer målen som har satts för att få ner användningen av fossila bränslen bara att nås genom att importera el, säger Grigori Edel som äger 50 procent av det kroatiska elbolaget.

Men varför är ett litet kroatiskt företag specialiserat på förnybar energi intresserade av hur Finland skaffar sig sin energi?

- Vårt intresse är ekonomiskt. Vi tror att i ett läge där man förr eller senare vill ge upp fossila bränslen kommer elpriset att stiga. Ju färre kraftverk som byggs i grannländerna desto mer energi måste landet producera.

Enligt Edel har bolaget redan i några år sökt efter ett energiprojekt i Europa, så när Fennovoimas största ägare, Kraftaktiebolaget SF, tog kontakt passade det bra in i Migrit Solarna Enegijas strategi.

Migrit tror på Fennovoima

Migrit Solarna Enegija har lovat att delta i Fennovoimas kärnkraftsporojekt med 150 miljoner euro. Finansieringen kommer enligt bolaget från europeiska banker samt kroatiska och österrikiska judesamfund. Mer än det vill Edel inte berätta i det här skedet.

Att bygga ett kärnkraftverk är ett tidskrävande projekt och det dröjer innan man får någon avkastning. Edel försäkrar ändå att Migrit Solarna Energija och dess finansiärer är tålmodiga.

- Tidtabellen för finansieringen är lång. Det betyder att man inte måste placera 150 miljoner på en gång. Investeringar görs för ett år i taget och inom de närmaste åren är de årliga investeringarna bara 10 miljoner euro.

Nästa steg i processen är att Kraftaktiebolaget SF och Migrit Solarna Enegija ska lämna in en utredning till Arbets- och näringsministeriet. Utredningen ska innehålla detaljerade uppgifter om det kroatiska bolagets bakgrund.

Edel är förtroendefull vad gäller Fennovoimaprojektet.

- Om vi inte skulle vara säkra på det här, varför skulle vi då vara intresserade av att investera i Fennovoima?

Publiciteten förvånade

Det har diskuterats mycket om Migrit Solarna Enegijas kontakter till Ryssland. Då saken tas upp med Edel skakar han på huvudet.

- De här påståendena är helt felaktiga. Vi är ett kroatiskt företag. Våra underleverantörer är kroatiska och internationella bolag som ligger i Kroatien.

Edel säger sig vara förvånad över hur mycket uppmärksamhet som riktats mot honom som person.

- Jag förvånades över hur en person som inte har velat vara i offentligheten, hur den personens privata liv har lyfts upp. Mängden felaktig information är så stor att den har varit svårt att kämpa mot.

Enligt Edel är det han och Maksim Solosjtjanskij som äger Migrit Solarna Enegija och bolaget har inget att göra med den ryska Titan-koncernen eller byggföretaget Inetko.

Yle Uutiset/ Anna Takala