Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS-bödlar kan vara kidnappade barn

Från 2015
Män sitter på knä i rad inför avrättning.
Bildtext Syriska regeringssoldater i Palmyra strax innan de avrättas av unga pojkar.
Bild: Reuters-tv

Extremiströrelsen IS har kidnappat hundratals barn och unga pojkar bara under de senaste veckorna. De kan utbildas för uppdrag som massavrättningen i Palmyra.

På lördagen släppte Islamiska staten en video som visade hur 25 syriska regeringssoldater sköts ihjäl i den antika amfiteatern i Palmyra, Syrien. Enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter ägde massavrättningen rum den 27 juni.

Videon är extra upprörande också i censurerad form eftersom bödlarna ser ut att vara väldigt unga, uppskattningsvis 13-14 år gamla pojkar.

En del av IS-krigarna har förstås egna barn som de skolat till barnkrigare, men extremiströrelsens ständiga kidnappningar av barn har fått mindre uppmärksamhet än vad de förtjänar. Pojkarna på videon från Palmyra kan också ha kidnappats. IS har kidnappat hundratals barn och unga pojkar bara under de senaste veckorna.

Hundratals kidnappade pojkar

I slutet av juni rapporterade människorättsorganisationen Human Rights Watch att IS hade kidnappat över 150 kurdiska pojkar, mellan 13 och 14 år gamla. De hade kidnappats en månad tidigare i Kobane, i norra Syrien, när de skulle återvända till sina hembyar från ett skolprov i Aleppo. De flesta av dem är fortfarande fångna.

Ungefär samtidigt rapporterade brittiska Independent och flera andra tidningar att IS hade kidnappat omkring 500 barn och unga pojkar i de irakiska provinserna Anbar och Diyala på bara några veckor.

Irakiska myndigheter misstänker att IS fört barnen till skolningsläger i Irak och Syrien där de utbildas till barnsoldater och självmordsbombare.

Diskussion om artikeln