Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Finlands agerande beklagligt"

Från 2015
Uppdaterad 05.07.2015 17:10.
Nikolaj Kovalev
Bildtext Nikolaj Kovalev

Dumaledamoten Nikolaj Kovalev säger att Finlands beslut att stoppa de ryska delegater som finns på EU:s sanktionslista inverkar på relationerna länderna emellan.

Kovalev är den enda ryska delegaten på OSSE-mötet. Han tycker att det är mycket beklagligt att Finland inte lät de ryska delegaterna delta i mötet.

- Såklart inverkar detta på relationerna mellan Finland och Ryssland. Finland bryter mot KSSE-andan från 40 år tillbaka och de principer man då enades om. Det här är ett dåligt prejudikat, nu kan vilket land som helst använda samma motivering för att hindra någon från att resa in i landet, sade Kovalev när han anlände till Finlandiahuset.

Kovalev anser att Finland med sitt beslut körde över riksdagsledamot Ilkka Kanerva (Saml), som är ordförande för OSSE:s parlamentariska generalförsamling.

Mötet pågår till torsdag

Den europeiska organisationen för säkerhet och samarbete OSSE inledde sitt möte i Helsingfors på söndag.

Över 300 ledamöter från över 50 länder är samlade i Finlandiahuset. På måndag talar president Sauli Niinistö och utrikesminister Timo Soini (Sannf) inför generalförsamlingen.

OSSE-mötet ordnas i Helsingfors, eftersom det i år har gått 40 år sedan den Europeiska säkerhets- och samarbetskonferensen i Helsingfors.

Mötet pågår fram till torsdag, och man kan följa det direkt via riksdagens webbplats.