Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini: Grekland borde gå på hård sparkur

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Timo Soini.
Bildtext Timo Soini

Enligt utrikesminister Timo Soini (Sannf) var folkomröstningen i Grekland i sig ingen dålig sak, eftersom den svarade på demokratiunderskottet i Europeiska unionen.

Slutresultatet i omröstningen väcker ändå oro, eftersom det styrande partiet Syrizas krav på att skulderna skrivs ner, innebär att det är de europeiska skattebetalarna som får stå för fiolerna. Syriza uppmanade folket att rösta nej, och det var också slutresultatet då rösterna hade räknats.

- Vi måste placera grekernas händer i deras egna fickor, man kan inte utgå från att saken ska skötas genom att öka andras ansvar, säger Soini i en intervju för Yles morgon-tv.

Soini tror att en rad andra euroländer kommer att stå i kö med samma krav om man böjer sig för Greklands önskemål. Istället för avskrivning av skulder kräver Soini reformer av Grekland.

- Grekland borde gå samma väg som Lettland och Estland, som gick på hårda sparkurer. Till reformerna kan höra till exempel platt skatt och en pensionsreform, säger Soini.

Lämnar inte euron frivilligt

Grekland är enligt Soini i nuläget bankrutt, men han tror inte att landet frivilligt lämnar euron.

- Så länge som Grekland är en del av euroområdet kan de förhandla och ansöka om nya paket. Att lämna euron kunde vara rätt beslut ur ett moraliskt perspektiv. Grekerna kommer säkert inte att lämna euron självmant, de måste bli utskickade, säger Soini.

Vid ett eventuellt euroutträde uppstår sedan problemet att man inte kan lämna euron utan att samtidigt lämna EU, enligt Soini.

- Det kommer sedan att bli en helt annan slags utrikes- och säkerhetspolitisk soppa.

Arhinmäki: Seger för demokratin

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki säger att omröstningsresultatet var en seger för demokratin. Enligt honom var det ett tecken på att det grekiska folket inte föll för omvärldens påtryckningar.

Bildtext Paavo Arhinmäki

- Att kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker direkt krävde att man skulle rösta ja har inte hänt tidigare. Med tanke på hur det sist och slutligen gick är hans trovärdighet just nu inte så hög.

Enligt Paavo Arhinmäki borde diskussionerna nu handla om hur EU kan stöda Grekland. Om landet skulle gå ut ur euroområdet skulle de vara en katastrof för hela Europa, säger han.

- Det betyder att långivarna och Finland inte skulle få tillbaka sina pengar. Exempelvis IMF har sagt att man borde skriva ner Greklands skulder med 30 procent.