Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Andra länder följer inte Grekland ut ur euroområdet”

Från 2015
Uppdaterad 06.07.2015 21:43.
"Nej"-sidans demonstration den inför folkomröstningen om Greklands sparprogram.
Bildtext Söndagens folkomröstning i Grekland var ytterligare ett steg mot ett utträde ur euron, tror Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich.

Det är sannolikt att Grekland lämnar euroområdet, säger Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich. Om så sker tror han att andra länder inte kommer att följa Greklands exempel.

- Bankerna är stängda och pengarna håller på att ta slut. Om Grekland inte har tillgång till euro för att öppna dem är man tvungen att göra det med en parallell valuta, säger Jan von Gerich.

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich
Bildtext Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich säger att trycket på de grekiska politikerna kommer att öka.

Enligt von Gerich klarar Grekland inte av att låta invånarna lyfta sextio euro varje dag länge till. Landet kommer rätt snart att sänka summan, troligtvis till tjugo euro per dag.

- De grekiska ledarna tror inte det just nu, men Grekland är sannolikt på väg ut ur euroområdet. Trycket då folket inte får pengar kommer att öka ganska snabbt.

Den nuvarande situationen kan pågå högst i några veckor till, gissar han. Längre än det kan inte bankerna hålla stängt.

Djupare integration

Om Grekland lämnar euron kommer EU att ha tillräckligt mycket verktyg för att se till att krisen inte sprider sig.

von Gerich säger att ett utträde på kort sikt kunde få negativa marknadseffekter. På längre sikt skulle Grekland bli ett exempel för andra länder som överväger att lämna euron.

- Jag tror att det kommer att gå dåligt för Grekland och då tror jag inte att andra länder skulle vilja följa Grekland ut ur euroområdet.

Det skulle kunna leda till en djupare integration inom euroområdet, säger han. Han påpekar ändå att det fortfarande finns andra alternativ än att Grekland lämnar euron.