Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö i OSSE-tal: Också Ryssland måste bära sitt ansvar för freden

Från 2015
Uppdaterad 06.07.2015 14:01.
President Sauli Niinistö höll tal vid OSSE-konferensens allmänna sammanträde i Helsingfors den 6 juli 2015.
Bildtext Sauli Niinistö talade vid OSSE-konferensens allmänna sammanträde
Bild: Lehtikuva

Förhållandena mellan öst och väst har på ett oönskat sätt blivit spändare, sade republikens president Sauli Niinistö i sitt tal vid den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s första plenarmöte i Helsingfors i dag.

Finland står värd för OSSE:s jubileumskonferens, som ordnas för att det gått 40 år sedan Europeiska säkerhetskonferensen ordnades i Helsingfors 1975.

- Frågan jag ställer mig själv är om vi har råd att tillbringa det följande årtiondet eller ännu längre tid inblandade i en kylig strid och svara på motpartens drag för att få övertag i den eskalerande konflikten, undrade Niinistö i sitt tal.

- Kan vi uppnå något genom att den andra parten lider? Om människoliv går förlorade? Om våra ekonomier, som redan är i ett svårt läge, ska klara av sanktioner och motsanktioner?

Enligt Niinistö är svaret nej. Europa, Ryssland och allra minst Ukraina drar nytta av situationen.

Viktigt att stoppa våldet i Ukraina

President Niinistö anser att det är mycket viktigt att behålla en dialog med Ryssland. Han hoppas också att Europeiska unionen utreder om man kan göra undantag för reseförbud då det gäller internationella konferenser.

- Vi måste förhindra att situationen förvärras. Den mest brådskande uppgiften är att få ett stopp på våldet i Ukraina.

Niinistö betonar betydelsen av Minsköverenskommelsen om eldupphör i konflikten i Ukraina, och hur viktigt det är att man följer villkoren i eldupphöret.

- Också Ryssland måste bära sitt ansvar för att bevara freden och respektera de beslut som fattades i Finlandiahuset 1975.

OSSE ledde till slutet på kalla kriget

Syftet med Helsingforsavtalet som slöts vid ESSK-konferensen 1975 var att nå avspänning i förhållandena mellan väst och det kommunistiska öst. Trots att avtalet inte var lagligt bindande, gjordes politiska och moraliska löften, sade Niinistö.

Processen ledde slutligen till slutet på kalla kriget.

- En fredlig förändring, som man trodde var omöjlig, blev möjlig. På ett visst sätt blev mötet startskottet för en fredlig process, som ledde till en relativt lång period av säkerhet och välmående på vår kontinent, sade president Niinistö.

- Vi måste besluta om vi vill värna om den här traditionen. Enligt mig har vi inte några alternativ.

Utöver president Niinistö talar utrikesminister Timo Soini (Sannf), Ilkka Kanerva (Saml), som är ordförande för OSSE:s parlamentariska församling, och Serbiens utrikesminister Ivica Dacic vid dagens möte.

Paula Tapiola / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln