Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny webbplats orsak till långsamt bredband på svenska

Från 2015
Uppdaterad 06.07.2015 15:38.
Sonera.

Yle Östnylands reporter erbjöds ett långsammare bredband på svenska än på finska. Det beror på att Soneras svenska webbplats lanserades i juni och att vissa av adressuppgifterna därför fortfarande är bristfälliga.

I en omdebatterad kolumn på Yle Östnylands webbplats berättar Jonas Blomqvist om hur bredbandsoperatören erbjöd honom ett långsammare och dyrare abonnemang då han gjorde beställningen på svenska.

När han sedan uppgav den finskspråkiga gatuadressen visade det sig att en betydligt snabbare och aningen billigare anslutning också fanns tillgänglig i bostaden.

Incidenten utspelade sig i Borgå.

Uppgifterna i webbtjänsten uppdateras ännu

Vid Sonera uppger man att den svenskspråkiga webbplatsen lanserades först i juni.

– Webbplatsen är fortfarande på hälft och därför kan adressuppgifterna på svenska delvis vara bristfälliga, säger informatör Mira Kettunen. Uppgifterna i vår databas kompletteras fortfarande.

Tills den svenskspråkiga webbtjänsten är helt klar är det säkrast att använda den finskspråkiga gatuadressen.

Hastigheten bekräftas senare

Då man i Soneras webbtjänst skriver in sin adress för att få veta vilka abonnemang som är tillgängliga i den egna bostaden ger den dessutom bara en preliminär uppskattning.

Det här gör det alltså möjligt, både på finska och svenska, att kunden ibland erbjuds en snabbare anslutning än vad hen egentligen har möjlighet till.

– Anslutningens verkliga hastighet bekräftas därför först då kunden får sitt bredband. Om anslutningen är långsammare än vad kunden hade önskat sig, så har kunden rätt att säga upp sitt avtal, säger Kettunen.