Olydiga symaskiner i klassisk tappning öppnar Kimitoöns musikfestspel
I dag börjar Kimitoöns musikfestspel som får kyrkor, herrgårdar och andra miljöer på ön att ljuda av högklassig musik. Vid kvällens öppningskonsert i Kimito kyrka uruppförs kompositören Lotta Wennäkoskis verk "Fåll", som är inspirerat av symaskiner och olydnad.
Kimitoöns musikfestspel sätter heder i att varje år beställa ett uruppförande av en inhemsk kompositör, och årets verk av Lotta Wennäkoski har funnits i planerna i flera år. Att det blev just Sibelius Piano Trio som får framföra det kom sig av att ensemblens cellist Samuli Peltonen uppträdde vid musikfestspelen redan i fjol.
– Han nämnde då att han spelat tillsammans med violinisten Petteri Iivonen och pianisten Juho Pojhonen, och han hade knappt hunnit lämna ön innan jag ringde och frågade om de skulle vilja spela nästa års uruppförande, berättar Katinka Korkeala, som är festivalens konstnärliga ledare tillsammans med Sonja Korkeala.

Symaskinspuls
Lotta Wennäkoskis 12-minuter långa verk "Fåll" är inspirerat av symaskinens rytm.
– Jag har varit intresserad av puls under några år. Mina stycken innehåller annars många moderna och knepiga inslag, och jag tänker att det är lättare att servera det om det samtidigt finns en puls. Själv kan jag inte sy, men jag ser framför mig en fåll som är lite ojämn och gungande, som kanske inte är sydd riktigt enligt lärarens instruktioner, säger Wennäkoski.
Musikstilen karakteriserar hon som modern klassisk.
– Det är lite farligt att säga, men jag har tidigare alltid velat skriva vacker musik. Nu har jag blivit mer intresserad av rytm och hastigheter, men jag skulle inte säga att stycket är svårlyssnat. Min förhoppning är att det ska kännas fräscht, säger Wennäkoski.
Tre 150-åringar
Programmet under resten av Kimitoöns musikfestspel, som pågår fram till söndagen den 12 juli, har byggts upp kring uruppförandet, men man har också valt att ta fasta på tre kompositörer som alla firar 150-årsjubileum i år: Jean Sibelius, Carl Nielsen och Alexandr Glazunov.
Katinka Korekala beskriver danska Nielsen som en intellektuell och lite modernare kompositör än Sibelius, medan ryska Glazunov är en skicklig tonsättare som hamnat lite i internationella kompositörers skugga.
– Han har komponerat otroligt vackra stycken. De här tre kompositörerna är faktiskt väldigt olika sinsemellan, även om de är födda samma år, säger Korkeala.
Musikerna påverkar programmet
Utöver Sibelius, Nielsen och Glazunov uppmärksammas också en lite yngre, jubilerande kompositör, nämligen 80-åriga Aulis Sallinen. I övrigt har de konstnärliga ledarna låtit musikerna själva påverka programmet i hög grad.
– Ända sedan vår första festival har vi låtit musikerna komma med egna förslag. Många av dem spelar på festivaler under hela sommaren, och det känns humant att låta dem spela samma stycken här som på andra ställen, säger Korkeala, och tillägger att de blivit mer förtjusta i att låta tidigare festivalers musiker återkomma.
– Solisten Ingolf Turban som spelar vid avslutningskonserten var här också i fjol, och det samma gäller Philharmonic Wind Players Berlin som är så skickliga musiker och härliga människor att vi genast bokade dem på nytt, säger Korkeala.
En hel orkester medverkar
Korkeala är speciellt nöjd över att i år ha en hel orkester i programmet, det är Mellersta Österbottens kammarorkester som spelar under avslutningskonserten i Kimito kyrka på söndag.
Sommaren är full av musikfestspel, varför borde man komma just till Kimitoön?
– Vi försöker göra vårt program så varierat att det också ska intressera mindre vana konsertbesökare, och dessutom ordnas konserterna i fantastiska miljöer. Här finns underbara kyrkor och herrgårdar, bland annat Sandö gård som annars är privat, men som blir tillgänglig för publiken genom en konsert på onsdag eftermiddag, säger Korkeala.
Den som vill passa på att få en glimt av festivalens musiker alldeles gratis kan passa på att röra sig på torget i Dalsbruk på onsdag klockan 11. Då uppträder några av festivalens artister.
